STOCKHOLM 20101104
Adnan Dibrani, politiker, riksdagsledamot för Socialdemokraterna
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060
STOCKHOLM 20101104 Adnan Dibrani, politiker, riksdagsledamot för Socialdemokraterna Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX Kod: 10060 Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Alla män behöver engagera sig mot våldet

De senaste veckorna har media uppmärksammat att fem kvinnor i Sverige bragts om livet av en man de har eller har haft en relation med. Det är ovanligt många på kort tid och det har gjort att frågan nu aktualiserats i nyheterna. Men egentligen är det här ju inte något nytt.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS

Varje år dödas mellan 10 och 25 kvinnor (baserat på de senaste fem åren) av män som de har eller har haft en relation med. Det är ett lika stort problem som de gängrelaterade mord som oftast får vår uppmärksamhet.

Man ska också minnas att morden är toppen på ett isberg. Varje dag utsätts kvinnor för våld och kränkningar, ofta i det egna hemmet. I tider av pandemi där myndigheterna uppmanar oss att begränsa kontakter till personer i det egna hushållet är dessa kvinnor extra utsatta då de i praktiken sitter isolerade med sina plågoandar. De är i vanliga fall också utsatta för mäns våld, blickar och kränkningar i många situationer i offentligheten. Många kvinnors liv begränsas också av hedersmotiv.

ANNONS

Mäns våld mot kvinnor är det yttersta uttrycket för ojämställdhet. Det är ingen kvinnofråga – det är en mansfråga. Det är vi män som måste ändra på oss. Det handlar inte om att vi ska skämmas för att vara män eller att skötsamma män ska känna skuld för vad enskilda gör. Men det handlar om att inse att de männen är fler än vi tror och att vi alla har ett ansvar för att reagera på sexistiska skämt, på om vi misstänker att en granne eller kollega slår eller är utsatt för slag. Det handlar om att mansnormen måste ändras så att det blir oacceptabelt att slå eller tafsa (eller ”kladda” för att tala med Göran Lambertz).

Sverige har i många år varit ett föregångsland på jämställdhetsområdet. Vi har antagit en tioårig nationell strategi mot våldet. Vi har ändrat sexualbrottslagen så samtycke krävs. Helt nyligen meddelade regeringen att straffet för grov kvinnofridskränkning skärps och att det blir lättare att döma till kontaktförbud med fotboja.

Vi har också ökat anslagen till kvinnojourerna. Dessa gör ett väldigt viktigt arbete i att hjälpa våldsutsatta kvinnor och det är ett område där det tyvärr alltid behövs mer resurser.

Inget av det hjälper dock om vi inte tar oss i kragen som män och inser att det är vi som behöver förändras. För det här problemet finns inte bara i Sverige. I många länder finns fortfarande en situation där män har ansvaret för sin kvinna. Sexuella förbrytelser är vanliga inslag i krigföring. Det här är ett internationellt problem och det kräver engagemang från alla män.

ANNONS
Adnan Dibrani
Adnan Dibrani
ANNONS