Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Riksdagshuset i Stockholm. I bakgrunden tv Rosenbad. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Aktuellt opinionsläge

Grundvärderingar och strategier påverkar väljarnas val.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

En opinionsundersökning är inte att förlita sig på, men flera som slås samman är mer av en fingervisning om hur opinionsläget ser ut. Så funkar den mätning som Sveriges Radios Ekotredaktion låter göra genom Kantar Sifo.

En kort summering visar att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet går framåt. Dessa partier utgår från sina politiska grundvärderingar och håller fast vid den politik de utlovade till väljarna vid förra valet.

Centern gör samma sak, det vill säga utgår från sina ideologiska grundvärderingar och fortsätter arbeta utifrån den politik de gick till val på. Just nu tappar partiet opinionsstöd, men skulle ändå öka om det var val i dag.

Socialdemokraterna och Moderaterna har däremot tenderat att utgå mindre från sina ideologiska grundvärderingar. Istället testar de politiska strategier i försök att locka tillbaka väljare från SD. För M funkar strategin delvis okej, men troligen inte lika bra som de hoppats. För S är strategin i det närmaste en katastrof.

Än är det för tidigt att säga hur valutgången blir i september. Under de drygt 100 dagar som återstår till valdagen kan saker hända och politiska utspel göras som förändrar opinionsläget. Hittills kan vi dock konstatera att väljarna tilltalas mer av de partier som utgår från sina grundvärderingar och inte främst från strategidokument.