Aktiv opposition bra för hallänningarna

Ledare 10/4. Halland är ett av Socialdemokraternas sämsta fästen i landet, då länet har styrts av borgerliga partier sen mannaminne. Också i merparten av kommunerna har det varit och är borgerligt styre, även om man i Falkenberg lyckades med att bryta blocken vid senaste valet och att kommunstyrelsens ordförande därmed är S-märkt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
Lise-Lotte Bensköld Olsson och Jonas Strand.
Lise-Lotte Bensköld Olsson och Jonas Strand. Bild: Privat

Politiskt engagemang betyder att man kämpar för sin sak, även om det är i motvind. Likaväl som det är viktigt att partier som har majoritet är lyhörda för avvikande förslag är det viktigt att partier i opposition tar sin roll på allvar. Det innebär inte bara, som ordet antyder, att opponera och vara emot majoritetens förslag, det innebär också att själv komma med förslag. Förslagen kan vara till enbart för att visa de egna leden att man minsann försöker påverka och göra något. De kan också vara konstruktiva och vara möjliga att inspirera och attrahera den styrande majoriteten. Majoriteten kan då välja att genomskinligt ”sno” förslaget och kalla det sitt eget och säga att det var något som redan var på gång. Eller så är majoriteten glad att oppositionen är konstruktiv och väljer att genomföra förslaget.

ANNONS

Hur stämningen är i Region Halland är svårt för en utomstående att veta, men det kan antagligen bero på dagsformen både hos majoriteten och hos oppositionen. Nu är det i alla fall upp till bevis för Socialdemokraterna har lämnat in tre motioner som rör hälso- och sjukvårdsfrågor. Frågan är hur nytänkande innehållet i motionerna är och hur de kommer att tas emot av den borgerliga majoriteten.

Socialdemokraterna vill se över vårdvalet som har funnit i 14 år och det är inte omöjligt att de får igenom det. Deras förslag kring ökad digitalisering, en fast vårdkontakt och att förstärka den geriatriska kompetensen är knappast kontroversiella, men det kan finnas både praktiska och ekonomiska skäl att inte genomföra dem. Det har till exempel länge varit brist på allmänläkare och därför behöver rollerna mellan de olika professionerna ändras och andra yrkesgrupper kan vara en fast kontakt. S vill också ha fler vårdcentraler och lyfter fram mobila vårdenheter som ett alternativ. Det är positivt för det ger flexibilitet. Människor behöver tillgång till själva vården, inte till fasta lokaler med höga hyror.

S vill också se en utökad läkarmedverkan inom hemsjukvården. Inte heller det bör vara svårt för den borgerliga majoriteten att se behov av; där har man redan haft ett projekt som varit extra viktigt under pandemin.

ANNONS

Det förefaller delvis som om S-motionerna sparkar in redan öppna dörrar, vilket kan innebära en win-win-situation för alla partier. Då kan alla ta åt sig äran gentemot sina väljare. Det är bra med en aktiv opposition, men också bra med en lyhörd majoritet. Särskilt om resultatet blir bättre för hallänningar i behov av vård.

ANNONS