Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20200910
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Centerpartiets ledare Annie Lööf presenterar en uppgörelse om sänkt skatt för sju miljoner svenskar
på torsdagens pressträff.
Foto: Claudio Bresciani / TT kod 10090 Bild: Claudio Bresciani/TT
STOCKHOLM 20200910 Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Centerpartiets ledare Annie Lööf presenterar en uppgörelse om sänkt skatt för sju miljoner svenskar på torsdagens pressträff. Foto: Claudio Bresciani / TT kod 10090 Bild: Claudio Bresciani/TT

Hanna Marie Björklund: 2022 blir ett ödesval för liberalismen

Ledare 5/1. 2022 kommer inte bara bli ytterligare ett år som präglas av pandemin utan även av att det är valår. Ett viktigt sådant eftersom valet på många sätt kommer vara ett ödesval för de svenska liberala partierna. Det finns flera anledningar till det.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Liberalerna riskerar denna gång på allvar att åka ut ur riksdagen. Det vore historiskt unikt: Mycket få partier har tidigare åkt ur, särskilt inte ett med så gamla anor som L. Det skulle vara negativt för den liberala ideologins inflytande i svensk debatt. För även om partiet uppenbarligen har misslyckats med att visa och övertyga väljarna om vilken betydelse det har idag förtjänar L ett erkännande för sin historiska betydelse för liberalismen. Ett Sverige utan L i riksdagen kommer trots allt bli ett Sverige med en röst mindre för fler liberala perspektiv.

För lite motsägelsefullt nog så finns väljarunderlaget, och det är en andra viktig anledning till att liberaler borde kraftsamla lite extra detta val. Svenskarna är nämligen ett tämligen liberalt och sekulärt folk. Det finns litet stöd i befolkningen för inskränkningar av friheter som rör kvinnors rättigheter, HBTQ-rättigheter, äganderätten eller yttrandefriheten. Tvärtom är detta viktiga frågor för många svenskar och därmed finns det en möjlig opinion att vända sig till, men det måste göras på ett klokare sätt än idag eftersom det parlamentariska läget är ovanligt ogynnsamt för liberala partier.

Den tredje och sista anledningen är just detta, att Sverige står med ett parlamentariskt läge där liberalismen blivit utmanövrerad. För första gången har det utkristalliserat sig två block som inte helt följer de vanliga skiljelinjerna i svensk politik med höger-vänster skalan, utan där socialdemokratin med rödgrönt stöd stått mot en mer nationalistisk och konservativ höger än tidigare.

Detta röda, tidigare rödgröna, block vill exempelvis inskränka liberala principer som äganderätten för skogsägare och i frågan om strandskyddet. De vill bekämpa privat företagande i vissa sektorer och höja skatter. I motsats till dem finns det högerkonservativa blocket, som exempelvis har lagt oroväckande förslag för rättssäkerheten, som kraftigt utökad avlyssning och särskilda visitationszoner.

Centerpartiet har under denna mandatperiod försökt att få igenom liberal politik i det rödgröna blocket och trots vad deras motståndare försöker ge en bild av har de lyckats hyfsat väl. Men manöverutrymmet för liberala partier är onekligen litet just nu. Liberaler passar inte riktigt in någonstans i de nuvarande blocken.

Därför behöver liberala krafter samla sig till detta val och mobilisera den möjliga väljarbas som faktiskt finns och visa varför deras engagemang behövs extra mycket denna gång. De behöver även ta ett principiellt beslut om var de ska stå efter valet. Kompromissa med sina värderingar under en konservativ eller en socialdemokratisk flagga, eller kanske helt enkelt ställa sig vid sidan av och bli en stark oppositionell röst? Vilket val de gör kommer vara viktigt på lång sikt för deras identitet, men också för svensk politik.