Maria Haldesten: Överreaktion på överdriven coronarestriktion

Varför pressa revyartister till tårar genom tämligen verkningslösa åtgärder?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Att skrika maktmissbruk, eller anmäla regeringen till KU, är att gå till överdrift. Samtidigt blir väl ingen överraskad av signaleringen inför partiledardebatten.

Politiska bråk om pandemihanteringen har blivit det nya normala - delvis i takt med att smittans allvarlighetsgrad minskat tack vare vaccineringen. Men också för att veckans restriktionskrav andas övernitiskhet.

- Restriktionerna kommer knappast påverka annat än marginellt, konstaterar Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Så varför pressa redan stressade kulturarbetare till tårar, likt revyartisterna i Falkenberg?

Magnus Gisslén, som arbetar som överläkare och ser sjukdomen på nära håll, hymlar ju inte.

"Har du covidpass bör du kunna gå på idrott," säger han i GP.

ANNONS

Och på teater, eller sittande konsert, eller krogen även efter 23, borde kunna tilläggas.

Visserligen är det glädjande att en riksdagsdebatt lockat artister till läktaren - måtte de influera fler. Men bakom kändisuppbådet finns ett allvar, ett tecken på att en smärtgräns är nådd. Det råder brist på tillräcklig evidens för att de åtgärder som nu vidtas är effektiva.

Ska krafttag tas mot smittspridning är det väl på platser där stora grupper ovaccinerade samlas - alltså på grundskolor snarare än krogar. Men det avstår man från av andra skäl.

Regeringen värjer sig dock mot kritiken.

– Jag blir lite småchockad att man mitt i den skenande smittspridningen, i en brinnande pandemi, inte tycker att vi behöver alla verktygen, säger Lena Hallengren.

Men brinner det verkligen i knutarna? Är det inte snarare så att det bara pyr, om än på många håll och kanter?

Professor Gisslén anser att det är dags att sluta klassa smittan som samhällsfarlig - den vaccinerade majoriteten drabbas inte värre än en karl som är rejält förkyld.

Däremot finns det samhällsrisker med den intensiva smittspridningen. Samhällskritisk verksamhet kan tvingas på knä om många anställda blir sjuka samtidigt. Därför finns det poänger med att uppmuntra dem som kan att jobba hemifrån.

ANNONS

Men poängen med en väl avvägd balans får heller inte underskattas. Tyvärr rattar regeringen lika skarpt åt sidan som de moderata studentförbundare som uppmuntrar till olydnad. Regeringen låter neurotisk, och studentförbundarna påminner för mycket om vaccinskeptiska Trump-anhängare. Ingetdera är sunt.

Att landets ledning gjorde för litet i pandemins början kan inte kompenseras genom överreaktioner i nuläget.

ANNONS