Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

STOCKHOLM 2019011 Centerledaren Annie Lööf informerade om partiledningens linje i regeringsfrågan vid en presskonferens i riksdagshuset. Efter att partistyrelsen och riksdagsgruppen har haft möte under fredagen, där man beslutat stå bakom Stefan Löfven i en statsministeromröstning. Foto Pontus Lundahl / TT kod 10050 Bild: Pontus Lundahl/TT

Överraskande Centerbesked

Se nu till att visa att Löfven sitter på nåder!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 12/1. Stefan Löfven har fått betala rejält för att släppas fram på nåder. Ju längre listan på kompromisser blev, desto mer uppenbart att Centerpartiet fått igenom ett betydande antal liberala krav. Kommentarerna från en rad S-företrädare blev därefter. Att de anser avtalet vara svårsmält är inte bara ett spel för gallerierna.

Lika svårsmält var beskedet för en hel del centerpartister. Många hade in i det sista hoppats att någon form av Allians-lösning ändå skulle prövas. Partiet har, föga förvånande, varit splittrat i denna svåra fråga. En rad yngre partimedlemmar, exempelvis inom föreningen Centerstudenter, har öppet förespråkat Kristersson. Dessa besvikna partimedlemmar, förklarade på fredagseftermiddagen att de sätter sitt hopp till lördagens förtroenderåd.

Ett fåfängt hopp – för partistyrelsen valde ju att peka med hela handen.

Beslutet att i slutminuterna föregripa förtroenderådet överraskar. Centerpartiet förklarar det med att ”så mycket redan hade läckt ut om avtalet”. Men partiledningen hade, av respekt för partidemokratin, mycket väl kunnat låta det stanna vid att två avtalsförslag finns och hänvisa till kommande rådslag.

Att det blir palatsrevolution på lördagen är inte att vänta. Och sett till de stödsiffror som framkommit från Liberalerna blir det gult ljus för Löfven i nästa vecka.

Det bästa för Sverige?

Att efter ett val mellan pest och kolera tala i sådana termer vore opassande. Men sett till pålitlighetsanalyser kan den här konstellationen bli mer långlivad än en variant beroende av SD:s goda vilja. För någon ”god” vilja finns inte på den kanten. Faktum är ju att Jimmie Åkesson mycket väl hade kunnat rösta ned Kristersson direkt med hänvisning till den omtalade SD-klausulen – vilket Åkesson också talat om. Att låta det scenariot spelas ut hade varit taktiskt smart av C.

Nu blir det fyra år till med rödgrön politik, säger kritikerna. Fast det är heller inte sant. Stefan Löfven sitter på nåder. Han skall prövas från år till år. Och försöker han köra tricket ”begrava frågor i evig utredning” bör misstroendeförklaringen bli ett faktum. Att C och L, om Löfven släpps fram, förstår att använda det vapnet är en förutsättning för att inte bli helt uppätna av S-maskineriet.