Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Maria Haldesten: Öva konsten att broa över lokal viruskris

Varbergs- och Falkenbergsandan är nu viktigare än någonsin. Så tänk utanför pizzakartongen!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 17/3. Nöden sägs vara uppfinningarnas moder. Och just nu, mitt i krisen, kläcks en del goda idéer.

Initiativ för att stödja det lokala krog- och cafélivet, som redan vittnar om en mardrömslik situation, är välbehövliga och välkomna. Faktiskt har det nog aldrig varit så viktigt som nu.

I vår del av landet bedöms det, än så länge, inte vara hälsovådligt att ett mindre antal människor samlas. Att utnyttja det, så länge det är möjligt, är ett sätt att både bidra till att rädda lokala företag och att hålla humöret uppe. Att vissa näringsställen redan har utebord ute kan ju ses som en extra bonus.

Förr eller senare kommer troligtvis det råd som går ut i Stockholm, där invånarna uppmuntras att jobba hemifrån, att gälla resten av landet. Men även då finns en lösning.

Många köper redan take-away. Men nu gäller att tänka lite utanför pizza-kartongen och thailådan. Sannolikt kan även en ljuvlig marängpaj från konditoriet beställas för avhämtning. Den som kollar webbsidorna inser snabbt att även finkrogarna erbjuder take-away, dessutom med viss rabatt.

Förresten, kanske kan du köpa lite för den äldre grannen medan du ändå är ute och kör?

Att – på olika sätt – handla för andra är också ett sätt att lindra krisen. Därför är det vackert att hjälpgrupp efter hjälpgrupp nu startas på sociala medier. Medmänniskor anmäler sin tjänstvillighet – de står beredda att ställa upp som frivilliga för att köra en vända om apoteket eller matbutiken för att hjälpa dem som behöver hålla sig hemma.

Även om de flesta större butiker erbjuder kunderna att handla på nätet och hämta vid butiksdörren så är det inte alla äldre som är vana vid att göra så.

Tyvärr finns det redan skurkar som förstått att utnyttja tillfället. Därför är det förstås viktigt med viss försiktighet vid transaktioner. Men de som är ute i ärliga hjälpsyften erbjuder i allmänhet enkla och smarta lösningar.

Att regeringen, under måndagen, kompletterade tidigare stödåtgärder med ett kraftfullt krispaket var välkommet. Inte minst inom den halländska besöksnäringen, som vuxit glädjande fort på senare år, står nu många inför en likviditetsproblem. De minsta företagen är särskilt utsatta.

Därför är det förstås av avgörande betydelse hur bankerna väljer att agera. Att krisinsikten finns i såväl i Falkenberg som Varberg kan vi räkna med. "Som lokal aktör med ett stort engagemang för vårt gemensamma samhälle vill vi vara med och ta hand om dina utmaningar tillsammans med dig." skriver exempelvis en bank på sin hemsida. I klartext kan det betyda en generösare inställning till exempelvis kreditgivning.

Ensam är ingen stark i en kris. Men tillsammans kan vi hjälpas åt, på alla nivåer, med att lindra konsekvenserna. Att förmågan finns har visat sig förr. Nu är det dock viktigare än på länge att bidra till kreativa lösningar – som när svenska sprittillverkare erbjuder sig att tillverka handsprit.

Kanske kan hotellrum omvandlas till vårdboende, kanske kan ett visst kusthotell åter bli ett slags sanatorie? Kanske kan... Slå era kloka huvuden och fyll på listan!