Öppenhet varje dag

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Häromdagen slängdes kommunens regnbågsmålade bänkar i vattnet. Låt oss hoppas att det bara var ett tonårsaktigt bus att stöka lite, och inte en protest mot det faktum att bänkarna var just i regnbågens färger. För även om det rent tekniskt och lagstiftningsmässigt är av samhället accepterat att inte passa in i den smala heteronormen så är det inte alltid det i realiteten.

Inför helgens Pride Falkenberg är det största hotet vädret. Efter en succé vid premiären förra året så tror arrangörerna att evenemanget kommer bli ännu större i år. Med tunga gäster som Alcazar-stjärnan och landets enda Hiv-positiva kändis Andreas Lundstedt och guldbagge-vinnande transpersonen Saga Becker är det även i år upplagt för succé. Samtidigt har unga HBTQ-personer värre att oroa sig för än paradvädret och att kommunens egendom vandaliseras.

ANNONS

Att exempelvis förutsättas ha sex med en av motsatt kön när man går till en ungdomsmottagning, att inte våga kyssa sin partner på öppen gata, att behöva ta emot gliringar från klasskamrater, rena hot, våld och trakasserier eller bli ombedd av sina föräldrar att inte sväva ut så mycket, för då blir det ju surr på arbetsplatsen. Det kan vara vardag för unga hbtq-personer runt om i hela landet.

Det är saker som det kan tyckas självklart inte borde förekomma, men som förekommer. Och särskilt i mindre städer. Varför kan vissa människor inte acceptera att andra lever sina liv på andra sätt? Kanske för att det ligger i människans natur att vara rädd för det okända. För att skapa tolerans måste kunskapsluckor fyllas, och begrepp som tolerans och öppenhet måste fyllas med innehåll. En heldag i öppenhetens tecken gör detta.

På QX-galan i våras belönades Falkenberg Pride med hederspris för arbetet för öppenhet och tolerans. Samtidigt kritiseras kommunen för att det i februari bara fanns en HBT-certifierad verksamhet i Falkenberg, och det var ungdomsmottagningen som certifierats på initiativ av regionen. Politik är vad man gör, och inte vad man säger brukar det heta. I sammanhanget är politik vad man gör och inte vilken skylt man har.

ANNONS

Oavsett hbt-certifiering av verksamheter eller inte så är det en seger för alla hbtq-personer i Falkenberg, och hela Sverige, att kommunen har en tjänsteman med hbtq i sin portfölj, att det finns mötesplatser och att det är en parad på lördag. För om det är något som bryter kunskapsluckor och skapar tolerans så är det synliggörande. Allra helst synliggörande året om, och inte bara en dag om året.

Lokala pridefestivaler kan kritiseras för att det är jippon som mest är en chans för lokala politiker att få visa upp sig och uttrycka något som tycks självklart: alla människors lika rätt och värde, oavsett vem man älskar och oavsett sexuell läggning. Men det är inte så självklart alltid, och särskilt inte på mindre orter.

Om de lokala arrangemangen leder till att en enda person för en dag känner sig mindre otrygg eller ifrågasatt då fyller de sin funktion. Särskilt i små städer där toleransen bara kan växa. Ingen ska behöva känna sig tvungen att flytta till hippa Södermalm för att kunna vara sig själv.

ANNONS