Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ökad tillsyn är bättre än förbud

Försäkringskassan jagar sjuka, samtidigt kan andra begå terrorbrott på svenska statens bekostnad.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Signerat 16/3. Trots att Sverige ofta kan upplevas som ett nästan sönderbyråkratiserat land, verkar det orimligt lätt att lura systemet.

Uppgifterna i rapporten ”Finansiella aktiviteter kopplade till personer från Sverige och Danmark som anslutit sig till terrorgrupper i Syrien och Irak mellan 2013-2016” är skrämmande. Rapporten är skriven av Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan som presenteras av Finansinspektionen.


Där kan man läsa att personer som väljer att åka och strida för terrorgruppen IS gör det med hjälp av svenskt barnbidrag och ersättning som ska gå till funktionshindrade.
Det är provocerande på så många olika sätt att det inte går att begripa hur det kan få förekomma. Hur våra system kan vara så totalt öppna för missbruk.


Det framkommer då och då hur andra trygghetssystem missbrukas. Folk som jobbar men samtidigt tar ut ersättning för vård av barn är kanske det mest kända.


När staten inför kontrollinstanser tas det emot som personliga kränkningar men om systemen missbrukas måste något göras.


2008 infördes krav på intyg från förskolan i samband med uttag av föräldrapenning för vård av barn. Systemet upplevdes som krångligt och efter fem år slopades kravet och kontrollen återgick till slumpvisa kontroller.


Vab-uttaget minskade dock inte kraftigt i och med införandet av intyg så kanske problemet inte var så stort.


Att det förekommer fusk och bedrägerier inom assistansföretagen var en av regeringens förklaringar till att införa krav på att assistanstimmarna inte fick öka. Man misstänkte att det ökade behovet inte hade med de assistansberättigades behov att göra utan att företagen vill få in mer ersättning helt enkelt.


Detta ledde till kritikstorm bland de seriösa assistansföretagen som fick se sina klienter bli av med för dem livsavgörande hjälp.


Kollektiv bestraffning är aldrig en bra lösning. Samma metod har ju de rödgröna partierna för de privata företag som man misstänker inte sköter sina uppdrag inom välfärdssektorn. Därför ska alla straffas och helst förbjudas. När skattepengar används i offentligt driven regi verkar motsatt uppfattning råda, där behövs ingen som helst tillsyn eller kvalitetskontroll.


Det ska inte gå att bedriva undermålig verksamhet på det allmännas uppdrag, oavsett om den bedrivs av privata eller offentliga aktörer. Det borde vara en självklarhet, istället diskuteras att göra det omöjligt för uppskattade alternativ i privat regi att ens finnas.
Den utbredda bristen på tillsyn och kontroll verkar dock inte vara ett problem i Försäkringskassans verksamhet utan tvärtom utgöra själva kärnverksamheten.


Läkares sjukintyg avfärdas av handläggare på Försäkringskassan och deltidssjukskrivna tvingas in i stereotypa mallar för hur de ska arbeta, oavsett om det ens fungerar att jobba så för den drabbade.


Samtidigt som andra kan begå terrorbrott i andra länder på svenska statens bekostnad.
Proportionerna blir orimliga.