Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annika Koreando blev årets Falkenbergare Bild: Dick Gillberg
Annika Koreando blev årets Falkenbergare Bild: Dick Gillberg

Maria Haldesten: Årets falkenbergare satsar på rätt DNA

Framtidslyftet börjar i skolan. Där finns den viktigaste odlingsbädden. Så se noga till att den är sund.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

I Falkenberg är framtiden kanske inte fullt så ljus att man behöver bära solglasögon. Men nog ser det lovande ut. Dessutom blev allt definitivt ännu lite ljusare efter prisutdelningen till årets Falkenbergare. Annika Korenado Andersson satsar nämligen summan på det som trots allt är allra viktigast i framtidsbygget – nämligen kommunens barn.

Redan för några år sedan tog hon initiativ till ett arbete mot mobbning. Och det är till ett sådant projekt, på Slöingeskolan, som årets prispeng skall gå.

Att en trygg skolgång främjar kreativitet och fostrar unga som vågar kan nog alla hålla med om. Och mod är viktigt för det entreprenörskap som Falkenberg så gärna vill göda.

Ord som tillsammansskap och konkullegor har myntats av det numera framåtsyftande näringslivet och dess tillskyndare. Det är begrepp som tack vare medvetet arbete har fyllts med ett positivt innehåll – till skillnad från den stundtals falska begreppet "skolkamrat".

Så när Annika Andersson utmanar företag i kommunen att donera pengar för att förbättra skolan är hon definitivt något på spåret.

Nog för att satsningar på testbäddar, lokala riskkapitalnätverk och utveckling av matproduktion kan främja framsteg. Men det där falkenbergska DNA:t som alla talar om är ju faktiskt mer än ett trendigt begrepp. Det finns på riktigt, växer våra skolbänkar och på våra förskolegårdar. Så var skall man satsa om inte där?

Falkenberg är redan bästa näringslivskommunen i länet och på topp tio listan i Sverige. Så varför inte lägga ännu mer kraft på att "branda" staden vid havet som bästa skolkommunen?

I dagsläget ligger Falkenberg på plats 127 av landets skolkommuner i lärarförbundets ranking. Det påminner om den plats (nr 131) som näringslivet befann sig 2001. Nu ligger näringslivet på plats 8. Och tack vare det kanske inte skolorna behöver vänta i nästan 20 år på att nå Sverigetoppen!

Att det finns ambitioner behöver man inte ta många steg från Falkhallen och Näringslivsdagen för att se. Det må finnas synpunkter i kommunen på om skattepengarna satsats rätt genom åren. Och i allt bistrare tider finns skäl att hålla i pengarna. Men den som ser Argus växa fram har skäl att känna stolthet.

Det finns faktiskt något vackert med en kommun vars största investering är ett kunskaps- och kulturcentrum. Och det finns något vackert med en kommun där bygge för bildning kan bli bland det första besökarna ser.

Måtte framtidens idésprutor kunna fostras där i en både trygg och stimulerande miljö!