STOCKHOLM 20221014
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) och Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) vid gemensam pressträff, i riksdagens presscenter, om regeringsbildningen.
Foto: Jonas Ekströmer/ TT / kod 10030
STOCKHOLM 20221014 Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) och Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) vid gemensam pressträff, i riksdagens presscenter, om regeringsbildningen. Foto: Jonas Ekströmer/ TT / kod 10030 Bild: Jonas Ekströmer/TT

Katarina Erlingson: Åkesson är direktör på en svensk dockteater

Vem som är vinnare och vem som är förlorare i regeringsbildningen är glasklart efter fredagens gemensamma presskonferens med de fyra högerpartierna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Jimmie Åkesson (SD) framstod som mer än nöjd när han presenterade de viktiga frågor han fått igenom, konstigt vore det annars med den politiska inriktningen. Åkesson beskrev det som ett paradigmskifte i invandringspolitiken. Asylrätten ska upprätthållas, men inte mer än EU-regler kräver. Antalet kvotflyktingar som Sverige ska ta emot ska minska från 6400 till 900 per år - en radikal förändring av antalet flyktingar som fördelas av FN-organet UNHCR.

Det Liberalerna och Johan Pehrson fått betalt för att köpa paradigmskiftet förefaller inte vara mycket. Det är en gåta hur L kan ha gått med på detta samarbete, det handlar bara om regeringstaburetterna. Pehrson presenterade ett antal flummiga beskrivningar om en likvärdig skola i hela landet. Det som stod ut mest var en ny friskolelag där uttag av vinster ska kopplas till om skolan uppnått goda kunskapsresultat eller inte.

ANNONS

Det som möjligen kan förlåta att L framstår som en dörrmatta i den nya regeringen, där de nu alltså släpps in, är att man verkar vara en garant för mediers frihet och ett ökat oberoende för domstolarna, liksom för kulturlivet. Det är ändå snudd på obegripligt att Johan Pehrson kan stå upp för en så radikal överenskommelse när det gäller invandringen. Risken är stor att det kommer att stå partiet dyrt i nästa val.

Det mesta av förslagen kommer förstås att märkas i hallänningarnas vardagsliv förr eller senare, då blivande statsminister Ulf Kristersson signalerade brådska i att komma igång med besluten eftersom det mesta är komplicerade områden att hantera och därför tar det tid.

Region Halland och övriga regioner har anledning att känna oro över att Ebba Busch (KD) nu fått genomslag för sitt mantra om att hälso- och sjukvården ska få ett statligt huvudmannaskap. Ett sådant, helt eller delvis, ska nämligen utredas. Busch presenterade också en kraftig utbyggnad av primärvården som den nya regeringen ska genomföra. Det kan tyvärr bli ett präktigt slag i luften då det länge har varit brist på allmänläkare, något som förstås inte går att åtgärda på ett snabbt och enkelt sätt.

Trots att Busch på sedvanligt entusiastiskt sätt meddelade att Sverige ska klara klimatomställningen finns det all anledning att känna oro. Det lät snarast som att backa in i framtiden med kärnkraftverk som enda lösning.

ANNONS

Små, men talande signaler i kroppsspråk och agerande på pressträffen gör att det finns anledning för Kristersson att snabbt markera vem som bestämmer. Trots att tanken är att Kristersson ska väljas till statsminister kommer han att få problem med att trassla sig ur Åkessons vilja att styra i kraft av sin storlek, i dubbel bemärkelse. Kristersson framstod stundvis som en marionettdocka på pressträffen, och där behöver han vara tydlig gentemot Åkesson om han ska lyckas hålla ihop den här konstellationen i en hel mandatperiod.

ANNONS