Vacker stad. Varberg är tveklöst en av Sveriges allra vackraste städer. Om det ska förbli så krävs rätt beslut av politikerna.
Vacker stad. Varberg är tveklöst en av Sveriges allra vackraste städer. Om det ska förbli så krävs rätt beslut av politikerna.

Äventyra inte Varbergs skönhet

Fattar dagens politiker lika kloka kulturmiljöbeslut som gårdagens?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det är lätt att tycka att det är vackert i Varberg. Fästningen med strandpromenaden bort till Kåsa. Vid torget över och på de gator som ingår i rutnätsstaden. Kallbadhuset. Torg- och övrig centrumhandel. Varberg har mycket av det goda. Och det har försvarats och bevarats väl av kloka beslutsfattare genom decennier när rivningsraseri och fundamental förstörelse präglat utvecklingen i så många andra av Sveriges mindre och medelstora städer. Ja, många av de stora också för den delen.

Men kommer det att fortsätta så? Fattar dagens politiker lika kloka kulturmiljöbeslut som gårdagens? En berättigad fråga och svaret är långt ifrån givet.

ANNONS

Det är inte särskilt konstruktivt och inte heller meningsfullt att gråta över spilld mjölk. ”Gjord gärning står ej att ändra” står det på väggen i nuvarande Stadshuset i Varberg, berättade oppositionsrådet Jana Nilsson (S) i en debattartikel här i HN i förra veckan. Han syftade då på den makalösa och djupt beklagliga rivningen av Gerlachska huset 1977, där dagens systembolag i centrum ligger. Nilsson kunde ha tillagt den gigantomaniska utformningen av husen i Lorensberg, gamla Kvantumparkeringen. Mycket annat också.

Men oavsett uppräkning och konstaterande av begångna misstag så är det viktiga nu att sätta stopp. Att det inte får ske fler. Att Varbergs skönhet inte får fortsätta att äventyras, inte för att det betyder ras i olika skönhetsligor, utan för att det skapar ett mindre trevligt Varberg, en sämre kulturmiljö att bo och leva i. Och det brådskar.

Ett första steg i rätt riktning skulle vara att förstärka kommunen med sådan kulturmiljöexpertis och kunnande på det bebyggelsebevarande området som Linda Berggren (S) har föreslagit i en motion. Visst, kommunen har tillgång till sådan här vägledning redan i dag genom att man anlitar Kulturmiljö Halland. Men deras synpunkter kommer ofta in i ett för sent skede och viftas inte sällan bort i beslutprocessen. Det är mycket olyckligt.

ANNONS

Varbergs kommunfullmäktige bör också lyssna på Jana Nilsson och S när det gäller att bevara vad som är möjligt av fabrikslokalerna i kvarteret Renen. Lokalerna är i ett alltmer bedrövligt skick men enligt av kommunen anlitade konsulter går det att åtminstone rädda det som kallas hall B eller som de så försiktigt uttrycker det i avslutningen av sin rapport: ”Utifrån både ett byggnadsantikvariskt och byggnadstekniskt perspektiv är det därför svårt att motivera rivning av byggnaden”. Desto lättare då att försvara ett bevarande!

Det är ingen slump att Varberg i dag är en mycket vacker och när det gäller kulturmiljön värdefull stad. Lika lite som det kommer att vara en slump att om utvecklingen fortsätter i fel riktning, den om bara några få år inte kommer att vara det. Så får det bara inte bli.

ANNONS