Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Pär Lindqvist
Bild: Pär Lindqvist

Maria Haldesten: Även Halland måste dra lärdom av polismordet

Även ortens gangstrar kan arbetspendla till Varberg och Falkenberg - och bidra till att ett bostadsområde blir "utsatt".

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

17 år och redan en förhärdad brottsling. Den mörka bilden av den misstänkte polismördaren, som kallt sitter med armarna i kors och nekar till allt, etsar sig snabbt fast.

17-åringen är sinnebilden för allt det onda i orten.

Därmed bjuder rättegången såväl rättsväsende som politiker på tillfälle att statuera exempel. Det gäller att visa att det är nog nu. För med polismordet har ännu en rå gräns passerats. En gräns som visar att det inte längre duger att dalta med tonåriga mördare.

Även här i Varberg och Falkenberg väcker rättegången berättigat intresse. Med all rätt. Göteborg är en kommun dit många arbetspendlar. Men också en kommun som en del pendlar från - för att jobba i våra kommuner. Det gäller, enligt polisens varningar, tyvärr även en del kriminella.

Hallandspolisen har bekräftat att det finns så kallade ”familjebaserade kriminella nätverk” på några orter i Halland. Och exempelvis droghandeln visar också på att viss kriminalitet sprider sig hit från Malmö och Göteborg.

En del av knarket som säljs - oavsett om det sker vid Stortorgen eller Sloalyckan - "exporteras" hit via kriminella nätverk med bas i storstäderna.

Statistiken visar att antalet skottlossningar har ökat i Halland. Och även i Falkenberg har ett par skjutningar väckt uppmärksamhet på senare år. Än har vi inte utsatta områden där rivaliserande gäng skjuter ihjäl varandra. Vi har inte ens så kallat "utsatta områden" eftersom Sloalyckan - tack och lov - inte kvalat in i kategorin. Åtminstone inte ännu.

Men utvecklingen visar att läget är väldigt känsligt på sina håll - och att alla delar av vårt samhälle måste samverka för att stoppa utvecklingen i tid.

Att polisen satsar på hög närvaro - och på att markera även mot verbala angrepp - är angeläget. En och annan tonåring eller förälder gillar kanske inte tanken på att unga människor ställs till svars för "en förflugen kommentar". Samtidigt borde det vara uppenbart att den som inte drar sig för att trakassera en polis kan ha ännu lägre tröskel vad gäller att ge sig på en granne.

Erfarenhet från andra städer visar dessutom vikten av att allmännyttan är med på tåget. Gårdstensbostäders aktivt förebyggande arbete för ökad trygghet - bland annat med hjälp av "huschefer" - har lett till att politiker i Halland åkt dit för att söka inspiration.

Ett kommunalt bostadsbolag måste förstås vara serviceinriktat och se till att det finns god standard både i och runt husen. Men att utpekade hyresgäster inom Fabo blir missnöjda efter varningar är inget skäl för att avstå.

Minst lika viktigt är förstås att samhället finns där när oroliga föräldrar söker hjälp. Den misstänkte polismördarens mamma slog flera gånger före mordet larm till socialtjänsten. Hade det hörsammats bättre hade utgången - kanske - blivit en annan.