Stavanger, Norway 20120928.
Gastronomisk Institutt, ved MåltidetsHus i Stavanger, fredag 28. september 2012.
Tørket sukkertang. 
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix / SCANPIX / kod  20520
Stavanger, Norway 20120928. Gastronomisk Institutt, ved MåltidetsHus i Stavanger, fredag 28. september 2012. Tørket sukkertang. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix / SCANPIX / kod 20520 Bild: Kent Skibstad

Katarina Erlingson: Ätbara alger blir win-win(d) för hav och människor

Beslutsprocesserna för vindkraft tar alltför lång tid. Problemet är att också andra gröna, eller blå, verksamheter stoppas när vindkraften sinkas, särskilt den till havs. Det finns ett flertal innovativa entreprenörer som hittat intressanta nischer som kan samexistera med vindkraften.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Om vindkraft kan man tycka mycket, både den landbaserade och havsbaserade. Det görs också, så mycket att ansökningar tar lång tid att behandla och ibland stoppas de. Fler och fler kommuner, inte bara Falkenberg, har blivit alltmer njugga till ny vindkraft. Och detta i en tid när Sverige och hela världen behöver all ny fossilfri energi som kan uppbringas.

Problemet är att också andra gröna, eller blå, verksamheter stoppas när vindkraften sinkas, särskilt den till havs. Det finns ett flertal innovativa entreprenörer som hittat intressanta nischer som kan samexistera med vindkraften.

Olika projekt med försöksodlingar pågår, men också fullskaliga verksamheter i kommersiellt skede. I den planerade havsbaserade vindkraftparken Galatea-Galene har ägarna OX2 etablerat ett samarbete med två bolag som jobbar med tångodling. Det handlar om sockertång och havssallad som både kan användas som smaksättning och som komponenter i en måltid. Smaken är rik på umami och tången innehåller nyttiga näringsämnen, inklusive Omega3. Att samlokalisera tångodlingen med vindkraftverken låter klokt. Att odla ätbara produkter samtidigt som det skapas energi måste vara en win-win-situation.

ANNONS

Det finns även andra ätbara eller användbara produkter som kan samlokaliseras med vindkraftverken. Musslor är ett exempel, som ju med fördel kan ätas och göras om till biogas. Ett annat exempel är sjöpung som kanske inte är så gott, men som kan användas för att röta till biogas. Om det även gäller den invasiva japanska sjöpungen får vara osagt, men det är kanske inte omöjligt att den invasiva arten kan komma till nytta som biogas.

Numera pratar man inte bara om de gröna näringarna utan även om de blå, det som går att odla i havet och i andra vattendrag. Det finns också landbaserade fiskodlingar, som ofta är i slutna system som gör att fisken inte smittas av olika sjukdomar.

En bonde nuförtiden kan alltså odla både det ena och det andra. Det gäller att ha ett tillräckligt öppet sinne och söka innovativa samarbeten. Det är glädjande att vindkraftsföretaget OX2 hittat samarbete med tångföretagen Kobb och Nordic Seafarm. Det finns också andra initiativ på gång, som odling av havssallad utanför Glommen. Även småskaliga tångplockare som säljer till restauranger finns i Halland.

Tångodlingen gör havet friskare, tar upp koldioxid och ger nya jobbtillfällen. Och underlag för nya maträtter och smaker, tillika närodlade. Mineraler och vitaminer från havet kan bidra till en bättre hälsa. Dessutom lockar tången till sig andra arter, så förutom att minska koldioxidutsläppen till atmosfären blir det en ökad mångfald i havet. Som Nordic Seafarm skriver på sin hemsida: "Framtidens grönsaker växer i havet". Det gäller bara att vi konsumenter vågar prova nya ingredienser och nya maträtter.

ANNONS

Så skynda på beslutsprocesserna, för mer förnyelsebar energi och för nyttig mat från havet.

Läs mer: Planer på stor tångodling vid vindpark

Läs mer: Tången är havets verkliga guld

Läs mer: Jätteodling av alger kan bli verklighet vid Glommen

ANNONS