Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Är tiggeriskammen nu över i Halland?

Moderaterna hoppas plocka poäng hos de väljare som tycker det är obehagligt att se fattiga människor.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 17/6. Avsaknaden av verkliga problem har inte varit något hinder för de politiker som vill ”städa upp” gatorna. Motioner om tiggeriförbud har följaktligen dykt upp i samtliga halländska kommuner, i flera omgångar. Oftast har de, efter mer eller mindre hetsig debatt, röstats ned med besked. Som nyligen i Laholm, där det lokala Laholmspartiet fick se sin motion få tummen ned av en övertygande majoritet.

I Hallands nordligaste kommun har det dock gått i rakt motsatt riktning. Där har en moderatledd kommunmajoritet gått i bräschen för införande av lokala tiggeritillstånd – en omväg till förbud.

Nu har dock ännu en rättslig instans satt stopp för kommunens planer. Förvaltningsrätten har, i likhet med Länsstyrelsen Halland, avslagit Kungsbackas överklagan. Förvaltningsrätten anser att tillståndskravet, som var tänkt att gälla i alla detaljplanelagda områden i kommunen, omfattar ett omotiverat stort geografiskt område.

– Vi kan antingen överklaga, eller välja en annan väg. Vi kan till exempel gå samma väg som i Vellinge där man infört ett förbud på vissa specifika platser, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M).

Eller så skulle man kunna ge upp ett skamligt förslag. Men det rimligaste alternativet kanske inte faller de lokala moderaterna in? De ser uppenbarligen sina skånska partikamrater som förebilder. Arm i arm med Sverigedemokrater och lokala Kungsbackaborna vill man kanske driva frågan ”ända in i kaklet”. Kanske räknar Moderaterna med att både plocka poäng hos de väljare som tycker det är obehagligt att behöva se fattiga människor – och att få ryggdunkar från gammelblå partifränder.

Att man genom tillståndskraven hanterar ett ordningsproblem är dock inte sant. Det har polisen i de halländska kommunerna – inklusive Kungsbacka – varit mycket tydlig med. Dessutom har tiggeriet redan minskat i den nordhalländska kommunen.

Det fanns en tid när Moderat städkamp kunde likställas med initiativ för mer Rut-avdrag. Nu driver man i stället få för bortstädning av människor. Det är en sorglig utveckling.