Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oslo 20200318
Test provtagning för coronaviruset.
Ullevål sykehus tester rundt 300 helsearbeidere hver dag. De har opprettet et testsenter og callsenter på sykehusområdet. Covid 19, koronatest, korona test, prøve, Corona, koronasmitte, testutstyr.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix / TT / kod  20520 Bild: Ole Berg-Rusten
Oslo 20200318 Test provtagning för coronaviruset. Ullevål sykehus tester rundt 300 helsearbeidere hver dag. De har opprettet et testsenter og callsenter på sykehusområdet. Covid 19, koronatest, korona test, prøve, Corona, koronasmitte, testutstyr. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix / TT / kod 20520 Bild: Ole Berg-Rusten

Maria Haldesten: Är moderatledaren bäst på test?

Ointresse har aldrig varit problemet utan brist på testresurser.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 1/4. Äntligen. Som han har längtat efter att säga de orden. Suttit på händerna efter varje samlingsmöte, sugen på att twittra ut sin frustration.

Ett test kan betyda så mycket. Det har ju även Världshälsoorganisationen betonat. Det gjordes för flera veckor sedan. Alltså ungefär i den vevan som Moderatledaren säger sig ha ställt krav på regeringen.

Så varför har man varit ”plågsamt långsamma” som vissa opinionsbildare skulle uttrycka saken. Är det en fråga om snålhet och en bristande insikt hos ansvarig myndighet som har gjort att Svensson inte kunnat kolla sin förkylning? Eller är det bara det att regeringen, vilket Ulf Kristersson antyder, har varit komplett ointresserad av att skaffa sig en relevant bild av smittläget?

I denna tid råder ofta brist på raka svar. Men i det här fallet är förklaringen smärtsamt simpel. Det handlar om kapacitet. Och det vet förstås även Ulf Kristersson. Att beordra fram fler tester låter handlingskraftigt och bra. Problemet är att det inte låter sig göras, bara sådär.

Det måste nämligen finnas tillräckligt med testkit, tillräckligt tillförlitliga laboratorier som kan analysera alla prover, tillräckligt med skyddsutrustning för tillräckligt med testpersonal och så vidare.

Men självtester då? undrar kanske någon.

Det finns företag, sådana som redan utför liknande tjänster, som säger sig vara nära att kunna erbjuda detta. Det är förstås utmärkt om de kommer igång med kvalitativ testservice – men där är vi inte ännu.

Under tisdagen deklarerade regeringen att man skall ta fram en nationell strategi för utökad testning. Det är dock inte detsamma som att det inte har funnits en strategi. För det har det. Testning har medvetet, så även i Halland, begränsats till vissa grupper av kapacitetsskäl.

Nu hoppas Folkhälsomyndigheten, enligt Anders Tegnell, att antalet tester ska kunna trefaldigas. Det kan bli möjligt genom innovativa lösningar och bistånd från fler laboratorier.

Att vi får koll på bättre koll på hur många som är, eller har varit smittade, vore förstås ett stort framsteg. Därom är förstås all partier helt överens. Men i slutändan handlar allt om avvägningar i användningen av alltför knappa vårdresurser.