Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20211201Nu gäller krav på vaccinpass på alla större tillställningar. Filmstaden Sergel.Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430 Bild: Christine Olsson
STOCKHOLM 20211201Nu gäller krav på vaccinpass på alla större tillställningar. Filmstaden Sergel.Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430 Bild: Christine Olsson

Maria Haldesten: Är du en risk för andra är det rätt att porta dig

Bisarra protester mot covidpass ger en bild av människor för vilka hänsynslöshet blivit religion.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Får Mia inte gå på julshowen för att hon saknar vaccinpass? Synd för henne. Men dum får lida.

Värst är det dock, egentligen, för hennes medmänniskor. De som kommer in på eventet slipper kanske smittas för att Mia är portad. Men de hon möter i julhandeln, på bussen eller i skolan kan ju tänkas få de helgerna förstörda för att just Mia valde att svälja antivaxxarnas propaganda.

Nu är Mia superarg. När hon och hennes nyfrälsta kompisar demonstrerar på stan med bisarra judestjärnor på bröstet, blir de en del av globala masskampanjer mot covidpass.

Även en svensk organisation med oklar bakgrund har dragit igång en namninsamling för att stoppa vaccinpassen. Och folk och fä – eller troll – hakar på. I mitten på veckan hade 32000 underskrifter samlats in. Dessutom går kampanjen ut på att anmäla vaccinpassen. Justitieombudsmannen, som översköjs av mejl, får därmed en fin julklapp i form av extraarbete.

Antivaxxarna, som säger sig vilja protestera mot byråkrati, skapar ironiskt nog alltså betydligt mycket mer av detsamma.

– Det är helt exceptionellt. Jag har arbetat på JO i tio år och jag har aldrig sett något i den här volymen. Vi gissar att det finns en samordning, säger Anders Jansson, informationsansvarig på JO.

Den saken råder det knappast någon tvekan om. Mejl med likalydande innehåll är tämligen avslöjande.

Protestaktioner är inte unikt för Sverige. Tvärtom har mer eller mindre omfattande demonstrationer synts i en rad europeiska länder. I höst har de ökat i takt med smittalen – och bitvis blivit allt mer aggressiva. I holländska Rotterdam urartade protester mot vaccinpass till våldsamma upplopp.

Alessandro Orsini är chef för Observatoriet för internationell säkerhet vid universitetet Luiss i Rom. Han konstaterar att både extremhögern och -vänstern drar nytta av varandra för att exploatera sociala friktioner kring pandemistrategin. Detta i syfte att destabilisera landet, förklarar han på nyhetssajten Politico.

I en oroväckande studie från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap konstateras att: "Konspirationsteorier utgör ett allvarligt hot mot den svenska demokratin genom att avvisa eller misstänkliggöra expertkunskap och statliga aktörer och genom att skynda på radikaliseringsprocesser."

Infodemin under pandemin har gett oss djupare insikter om nya samhällsutmaningar. De måste vi hitta skydd mot på sikt. Men här och nu handlar det om att begränsa en ökande smittspridning. Då är vaccinpass en rimlig och välbalanserad åtgärd.

Av samma skäl som man inte får gå på teater med en kniv i fickan, eller köra bil efter att ha druckit vinglögg, får man nu inte gå på julkonsert utan covidpass. Visst kan man se det som inskränkning av den personliga friheten. Men sådana görs hela tiden - av hänsyn till andra människors säkerhet.