Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Annika Karlbom
Bild: Annika Karlbom

Maria Haldesten: Är du en grispelle till hallänning?

I varken Varberg och Falkenberg klarar folk att städa sin egen skit. Sedan har de mage att klaga på sophämtarna.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 5/1. Övervakningskameror vid sopstationer - ska det krävas för att få folk att skärpa sig? Helgernas sunkiga efterlämningarna i Falkenberg och Varberg gör frågan befogad. Och faktum är att flera svenska kommuner redan har sett sig tvungna att montera sådana kameror på vissa platser.

I motsats till vad många tror är svensken nämligen ingen Bror Duktig. Istället har allt fler blivit allt grisigare. Sommartid gör morgontidiga "sopgubbar" omfattande insatser för att rensa exempelvis Skrea och Apelviken. Såhär års är det gator, torg och återvinningstationer som kräver störst insats.

Skulle arbetet inte gå fort nog – vilket kan vara tufft eftersom nedskräpningen i Falkenberg fördubblats på senare år – är det inte sällan sophämtarna det klagas på. De blir syndabockarna – trots att återvinningsansvarigt företag steppat upp betydligt.

– Folk förstår inte alltid att det faktiskt är människor som är här och städar, sade Peter Callander nyligen i en HN-intervju. Han jobbar på Petterssons miljöåkeri, som ansvarar för städningen vid återvinningsstationer i Varberg och Falkenberg.

Han är alltså en av dem som tar hand om spåren efter syndarna - vilket kan inkludera hälsofarligt skräp eller till och med slaktavfall.

Värst brukar det bli på de mer avlägsna stationerna, som Lövstaviken. Där dumpar uppenbarligen även skrupellösa företag saker de inte orkar köra till tippen.

Pinsamt är bara förnamnet. Ändå sitter folk och gnäller över EU:s engångsplastdirektiv, klagar på att de inte får sugrör i plast till muggen på burgarkedjan. Gnällspikarna påstår att all skit i haven kommer från kinesiska floder - trots att de inte behöver kolla längre bort än Ätran för att se skamliga spår.

Måtte årets regelskärpningar ge effekt. För nu kan det svida att skvätta iväg minsta fimp. Det blir 800 spänn i böter – om man blir påkommen av ordningsmakten. Utsikterna för det senare är kanske inte enormt. Men tyvärr behövs åtgärder som sätter press på alla grispellar.