Är detta hundra procent socialdemokrati?

Socialdemokraterna behandlar försvarsfrågan som en bricka i ett politisk spel.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Hundra procent socialdemokrati, lyder titeln på försvarsminister Peter Hultqvists (S) antologi med ledare, debattartiklar och tal som han skrivit och hållit under sina år i politiken. Det är nog tänkt att vara en positiv syftning.

Men den som följt det senaste årets turer inom försvarspolitiken kan inte gärna tänka att mer socialdemokrati är något bra. Redan under våren 2019 underminerade Hultqvist försvarsberedningens slutrapport “Värnkraft” genom att kräva ekonomiska ramar som gick emot de slutsatser han själv skrivit under på. När regeringen sedan gjorde upp med Centerpartiet och Liberalerna om att trots allt skjuta till medel tricksade man med värdesäkringen för att spara pengar.

ANNONS

Och när allt större behov uppdagats – exempelvis genom att tidigare kostnader skrivits upp – har försvarsministern slagit ifrån sig och skyllt på coronakrisen. Samtidigt säger sig regeringen uppvärdera krisberedskapen i spåren av pandemin. Som Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas försvarspolitiska talespersoner skriver i DN (31/8) har Hultqvist dessutom påfört försvaret fler uppgifter, utan att stärka finansieringen med så mycket som en krona. Risken är stor att ännu ett försvarsbeslut blir underfinansierat.

Socialdemokraterna behandlar försvarsfrågorna som en bricka i ett partipolitiskt spel. Det är förvisso något som bör undvikas på de flesta utgiftsområden, men det är särskilt allvarligt inom försvars- och säkerhetspolitiken. Dels för att Sveriges säkerhet ska betraktas som en grundläggande förutsättning för demokratin. Dels för att få politikområden kräver sådan långsiktighet som försvaret.

Försvarsmakten behöver underlag och möjlighet nu för att planera för åren efter 2026. Men eftersom Socialdemokraterna vägrar binda sig till en långsiktig finansiering, eftersom man fortfarande bråkar om pengar som behövs redan fram till 2025, är det en omöjlighet.

Ingen har föreslagit att försvaret ska få en blank check eller okontrollerade utgifter. Försvarsberedningens rapport bygger på däremot en samsyn kring vilken Sveriges militära och civila förmåga ska vara. Att finansiera det fullt ut är ett baskrav, ett minimum. Det anser för övrigt även socialdemokraten Björn von Sydow, tidigare försvarsminister. I våras uttryckte han i DN (13/5) att han hoppades att riksdagen skulle köra över regeringen i frågan.

Det kan man hoppas. Men så länge Peter Hultqvist är försvarsminister verkar det som att “hundra procent socialdemokrati” är lika med åttio procent försvarsförmåga.

ANNONS