Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ola Johansson riksdagsledamot (C): Äntligen höjs pensionerna

Nu blir det mer i plånboken för de många som arbetat hela sitt liv, men till låga löner. Lyckligtvis lever vi längre idag än vad som var vanligt tidigare.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Vi vill följa med på pensionärsresor, unna oss restaurangbesök, nya kläder, en bra bil och kanske fina presenter åt barnbarnen på studentexamen. Allt detta kanske inte 600 kronor mer i plånboken räcker till, men i slutet av månaden är det skönt att slippa vända på slantarna.

Det är de som tjänar mellan 11 000 och 14 000 som får denna höjning av den allmänna pensionen. Ligger man under och över så sker en in- eller utfasning. Höjningens konstruktion är inte permanent, utan meningen är att pensionsgruppen ska ta fram en varaktig lösning, när det så kallade pensionstillägget fasas ut.

Jobbskatteavdraget som var tänkt att stimulera de arbetsföra att jobba mera och länge upp i åren, bidrog säkert till att fylla på pensionskassorna, samtidigt som staten och kommunerna fick in mer skatteintäkter. Nu är dessa skatteskillnader igentäppta och diskussionen om den så kallade pensionärsskatten förhoppningsvis över. Man bör ändå komma ihåg att idén som utarbetades av min tidigare företrädare Rolf Kenneryd (C), var en god tanke om att stärka välfärden.

Höjningen som sker nu har gjorts i full enighet i den så kallade pensionsgruppen. Centerpartiet välkomnar höjningen som grundar sig i vår uppfattning att det är intjänandet under arbetslivet som ska styra.

De med de allra lägsta pensionerna fick redan i början av året en höjd grundpension. Det är meningen att alla ska ha ett gott liv så länge det varar och slippa halka efter andra grupper. Bostadstillägget har också höjts nyligen, för att bättre stämma överens med höjningen av hyrorna.

Men det viktigaste för framtida pensioner är att vi alla arbetar längre. Medellivslängden har ökat med tre år sedan dagens pensionssystem infördes. Det betyder att vi bör arbeta flera av våra friska, pigga och aktiva år om vi kan. Seniorers erfarenheter är dessutom oumbärliga på arbetsmarknaden.

För att vi ska kunna ha en fungerande bostadsmarknad där ingen stängs ute oavsett ålder, är det viktigt att den bostad man har fungerar och passar behovet. Att snickra och sköta om trädgården ger livet rikedom, men plötsligt blir allt detta en belastning. Då gäller det att alternativen finns. Bostadstillägg i all ära. Vi behöver bygga mera och satsa på seniorlägenheter som är överkomliga.