Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Johansson riksdagsledamot (C): Viktigare än någonsin att ta ansvar

Vi i Sverige måste bibehålla öppenheten, vår tro på demokratin och rättssystemet.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Gästkrönikan 27/10. Världen stannar inte för att vårt land saknar en handlingskraftig regering. Det behövs ett nytt ledarskap och blocköverskridande samförstånd. Mot bakgrund av alla oroande tecken vi ser måste Sveriges röst vara en tydlig motkraft till populism och nationalism.

Klimatet förändras snabbare. De mest optimistiska forskarna tror att uppvärmningen kan begränsas till 1,5 grader, om vi vidtar åtgärder nu och alla nationer bidrar efter sin förmåga. Något som allt färre säger sig vara intresserade av, eftersom dom förnekar växthuseffekters existens. I Brasilien väljs nu en president som vill hugga ner regnskogen, öppna nya gruvor och säga upp klimatavtalet.

USA:s president har redan sagt upp Parisavtalet - och nu även det om medeldistansrobotar med Ryssland. Det öppnar för en kärnvapenrustning vi inte sett sedan Gorbatjov och Reagan tinade upp relationerna mellan stormakterna. Genom Twitter-angrepp på media och förolämpningar av politiska motståndare triggas nu bombdåd mot Obama och Clintons. Trump viftar bort välgrundade anklagelser om sexövergrepp för att få den domare vald som kan förverkliga hans konservativa politik i hela USA.

Ryssland skickar sin underrättelsetjänst till en småstad i England för att giftmörda en av presidentens kritiker och dennes dotter. Putin monterar bit för bit ned rättsstaten och dödshotar media, till förmån för ett system som vi trodde var borta. Begravet med kommunismen och Sovjetunionen.

Saudiarabiens prinsar styckmördar en regimkritiker inne på sitt konsulat i Turkiet. De försöker rädda ansiktet och ljuga sig fria från skuld för att bibehålla sina oljeinkomster, medan vi i resten av världen gärna fortsätter exportera vapen till ökenlandet. Turkarna å sin sida har röstat fram en president som riggar en statskupp mot sig själv, enbart i syfte att stärka makten, kontrollera meningsmotståndare och fängsla kritiker.

På liknande manér drar sig inte Kinas ledare för att hämta hem kända personer boende i utlandet, håller dem inlåsta tills dess de under tortyr erkänner brott de inte begått. Diktaturen är redan en stormakt som med handel, militärmakt och bistånd kontrollerar stora delar av Asien och Afrika.

Europa försvagas alltmer när Polen, Ungern och Italien systematiskt motarbetar de värden som hållit unionen samman. Och som en del i ett pågående maktspel inom regeringen är hela Storbritannien på väg att lämna EU, utan ett skilsmässoavtal. Knäckfrågan är Nordirland och dess gräns mot republiken Irland. En blodig konflikt i Europa riskerar blossa upp igen med full kraft.

Därför är det viktigare än någonsin att vi i Sverige bibehåller öppenheten, vår tro på demokratin och rättssystemet. I den regeringsbildning som pågår behöver de partier som sagt sig vilja stå upp för medmänskliga värderingar ta sitt ansvar. I avvaktan på det pågår riksdagsarbetet (nästan) som vanligt.

Tack för rösterna och personkryssen!