Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Johansson riksdagsledamot (C): Vi måste våga lita på varann

Vi folkvalda och det öppna samhället är under hot och med det tilltron till våra medmänniskor.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Att be en bön – och mördas för det. Att gå till sin lokala helgedom – och aldrig komma hem. Terrordådet på Nya Zeeland är en dyster påminnelse om att all den trygghet du känner kan utraderas inom loppet av några minuter.

Extremismen i samhället ökar och göds av den polarisering vi ser i den politiska debatten och på sociala medier.

Att vara engagerad och brinna för sin sak är självklart inte det samma som att hata, hota eller vilja se sin motståndare död. Men i olika nätforum är det sådana strängar som slås an. När tonen hårdnar ligger det nära till hands att någon uppmanar till våld, vilket leder till att en annan tar saken i egna händer och bestämmer dig för att utföra dådet. Det skedde på Drottninggatan, vid Utöya och nu i en landsortsstad på andra sidan jordklotet där ännu en ensam gärningsman tros ligga bakom.

När en kommunfullmäktigeförsamling på allvar överväger att besluta i enlighet med en cirkulärmotion författad på ett partikansli i Stockholm om böneutropsförbud, är det att normalisera högerextrem propaganda. Hur långt borta ligger då tanken att spränga hela moskén i luften och ta livet av 49 oskyldiga människor?

Vi som är valda att besluta om lagar som straffar brottslingar ska inte värja oss från tanken att vi själva kan bli de utsatta. Våra medlemsmöten är publika. Våra hemadresser är enkla att få reda på. Våra ledare uppträder öppet, även om de är under ständig bevakning. Flera av mina riksdagskollegor är från tid till annan dödshotade men rör sig ändå på gatorna. Kommunpolitiker, opinionsbildare, artister, konstnärer, idrottsstjärnor är andra potentiella måltavlor för hatet.

Är det så vi vill ha det? Vill vi slå vakt om det öppna demokratiska samhället med fria medier, allmänna och rättvisa val måste extremismen slås tillbaka. Polisens resurser måste stärkas och deras metoder att kartlägga extrema grupper, jihadister, högerextrema och djurrättsterrorister förbättras NU!

Säkerhetspolisen tar numera saken på allvar. De förväntas ha koll på grupperingar som utövar och uppmanar till våld, men den ensamme förövaren går det inte att skydda sig emot. SÄPO:s årsrapport över 2018 visar att såväl vit makt som våldsbejakande islamister ökar sin aktivitet.

Vi folkvalda, demokratin och det öppna samhället är under hot och med det tilltron till våra medmänniskor. Den som gör att vi hjälps åt och gör varandra bra. Precis som det ska vara i en lagidrott.

Det ursprungliga temat för mitt skrivande idag var hur framgång och utveckling skapas när alla drar åt samma håll. Jag tänkte ta två halländska orter som exempel. Frillesås som mot alla odds håller sig kvar i bandyns elitserie och Unnaryd med ett näringsliv som bygger på entreprenörskap och äkta småländsk industritradition. Det finns många gemensamma nämnare. Ett starkt civilsamhälle, en egen identitet och inställningen att man kommer långt genom att lita på varandra och hjälpas åt.

Nämnde jag att både Unnaryd och Frillesås har varsitt framgångsrikt dragkampslag?