Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabeth Falkhaven: Vi behöver vika av och in på en annan väg

Vi borde arbeta på som små flitiga bin med att värna vårt hem. Hjälpa till i den stora omställningen.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Så brinner det igen. Alla tecken som syns pekar på en minst lika torr och brännhet sommar som förra året.

Jag tror mig ha kommit på skillnaden mellan det politiska partiet jag valt att vara en del av och andra politiska partier och tänkte dela den tanken med er. Miljöpartiet härstammar ur myllan, den myllan som också är den starkaste rösten för fred och nedrustning och att allt liv har ett eget värde.

Jorden vi lever på är den enda planet, som vi vet om, som hyser liv. Den är vårt hem och därför är den det viktigaste som finns för oss. Miljöpartiet samlar många naturvetare. Fysik, kemi och biologi är grunden för liv. Fungerande ekosystem är vår matbutik. Vi lever på jorden och av det jorden ger oss.

I det samhälle som byggts har många människor distanserat sig från denna grundläggande kunskap och därför blir det jobbigt när några försöker berätta att resurserna är begränsade, att vår påverkan på planetens ekosystem och fysikaliska system som klimatet, är för stor. Upp till en miljon arter, annat liv, hotas av utrotning på grund av mänskliga aktiviteter. Våra utsläpp i Sverige är bland de högsta i världen, vårt ekologiska fotavtryck är bland de tio högsta i världen. Vi lurar oss själva att tro att vi är bra på det här med miljö så att vi kan fortsätta som vanligt. Vi har vänt naturen ryggen, vi har vänt ryggen åt våra medvandrare djuren och vi har vänt våra medmänniskor som behöver vår hjälp ryggen.

Det verkar för mig som att det vi kämpar för är att få fortsätta leva som vi gör, inte att värna livet.

Människan behöver vika av och in på en annan väg. In på kunskapens stig där livet är det som är viktigast. Att värna livet.

De flesta människor saknar den kunskap som behövs för att kunna förstå det som händer, med förändrade havsströmmar, kvarliggande jetströmmar, permafrost som släpper, försurade hav och hur mycket liv som dör varje år och som kommer att dö i allt snabbare takt för vart år som går. Hade vi alla haft den kunskapen hade vi naturligtvis inte fortsatt leva som vi lever.

Allt vi gör påverkar, det vi har att välja mellan är på vilket sätt vi vill påverka. Vi borde alla idag arbeta på som små flitiga bin med att värna vårt hem. Hjälpa till i den stora omställning vi måste in i, igenom. Ta det på allra största allvar det som händer runt oss nu och förstå att antingen är vi en del av lösningen eller också är vi en del av problemet. Jag väljer att vara en del av lösningen, jag vill det, jag vet att vi måste och jag vet att det går.

Skillnaden mellan oss i Miljöpartiet och andra partier är att politiker från andra partier säger det som folk vill höra. Vi säger det som folk inte vill höra.

Tänk om livet är på riktigt och allt vi gör betyder något.