Vårtecken och valrörelse

Kraftsamling för järnvägen och fortsatta insatser för haven är två frågor jag vill lyfta.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

ANNONS

Ett vårtecken för mig är Miljöpartiet årliga kongress i maj. Jag är fortfarande uppfylld av intressanta seminarier, möten och tal. Jag blir helt enkelt stärkt över framtiden i världen, efter att ha spenderat en helg tillsammans med engagerade, resursfyllda och kloka miljöpartistiska politiker.

På årets kongress antog vi det valmanifest som vi hoppas skall ligga till grund för ett kommande regeringssamarbete till hösten. Valmanifestet innehåller 100 punkter inom många områden. Men bland de frågor vi prioriterar högt tänkte jag lyfta fram två frågor.

Den första handlar om att binda ihop Sverige med tåg som går i tid, att bygga höghastighetsbanor. Men också att rusta upp och bygga ut järnvägen i hela landet. Genom att satsa på nya stambanor avlastar vi de äldre spåren där det idag är väldigt många tåg som skall samsas. Ofta är det dessutom tåg som skall gå med olika hastigheter vilket medför att ett försenat tåg riskerar att försena andra tåg. Vi kan då också köra tåg som kan gå snabbare och därmed konkurrera med inrikesflyget. Parallellt har vi på EU-nivå lyft frågan om att tvinga de olika tågbolagen i Europa att samarbeta så att det kan bli enklare att boka en sammanhängande resa för de som ibland vill åka utanför landets gränser med tåg.

ANNONS

Jag tycker verkligen att det är hög tid för en ny kraftsamling för järnvägen och hoppas att valutslaget skall ge majoritet för en sådan.

Den andra frågan handlar om att rädda våra hav och vatten, att stoppa spridningen av plast, gifter och skadliga ämnen samt skydda fler marina områden.

Halland har en lång kust och den är verkligen en av förklaringarna till att så många älskar Halland. Men havet och fisket är hotat av klimatförändringar, övergödning, för hårt fiske samt föroreningar. Miljöpartiet har på EU-nivå varit med om att driva igenom en stor reform av fiskeripolitiken som äntligen gjorde det olagligt att överfiska – och den har nu gett resultat. Innan reformen var endast fem av 76 bestånd hållbart fiskade. Nyligen visade de senaste siffrorna från EU att den siffran ökat till 53 hållbart fiskade! Och förra året siktades den blåfenade tonfisken, för första gången på över femtio år vid den svenska västkusten. Men mycket är kvar att göra, både för att minimera utsläpp, ställa krav på fisket och skydda fler områden.

Med bara några månader kvar till valet hoppas jag på en valrörelse som kan präglas av framtidstro. Där ideologiska vägval överskuggar rädsla över vad som är sant och falsk eller rädsla för förändring. Jag hoppas på också livliga debatter med många på gator och torg i Halland i sommar och höst.

ANNONS
ANNONS