Utredarens dilemma

Starka känslor och svåra avvägningar när ny lagstiftning för hyresområdet skall tas fram.

ANNONS
|

Gästkrönikan 18/3. Jag är förutom riksdagsledamot också utredare för Hyresgästutredningen. Vi skall se över lagstiftningen på hyresområdet och stärka hyresgästinflytandet. Sedan jag blev tillsatt har jag ganska ofta fått mail, telefonsamtal, dikter och brev och nu på sista tiden så droppar det in några vykort om dagen. Jag har i skrivandes stund fått en rejäl packe 185 stycken- där olika hyresgäster berättar sina historier om hur oroliga de är för att hyrorna skall gå upp väldigt mycket vid en renovering.

Historierna är ganska likartade. Personen har bott ganska länge i en lägenhet och när värden äntligen skall renovera så görs det en stor förändring. Då sätts nya hyror och med de nya hyrorna så byts inte bara köksinredning ut, utan också en stor del av hyresgästerna som inte längre har råd att bo kvar.

ANNONS

Det finns ett ord för områden i städer som går från att vara nedslitna men med en blandad befolkning till att bli upprustade med en mer homogen befolkning som har högre inkomster, gentrifiering. Omvandlingen går fort i många städer och flyttkedjorna för de med låga inkomster kan bli omfattande.

Ofta görs upprustningen med mycket goda syften. Området är nedslitet och många kan uppleva att området känns otryggt. Därför kan det behövas göras stora åtgärder inte bara på byggnaderna utan också på de allmänna ytorna mellan husen. Men som alltid kommer allt nytt med en prislapp och som lagstiftningen så kommer standardhöjningar och större förändringar med hyresökningar. Och de med lägst inkomster vet inte vart de skall kunna flytta.

Jag sitter därför just nu med svåra avvägningar i en mycket komplicerad lagstiftning som har rötter från 1734 års jordabalk. Jag har alla dessa berättelser från människor av kött och blod framför mig. Inte bara det som folk skickat in utan också alla möten med hyresgäster i fastigheter. Berättelser om desperata hyresgäster som begått självmord eller gått in i depression.

Självklart har jag också fått höra historier från fastighetsägare som brinner för att förvalta sina fastigheter på ett bra sätt men inte vet hur de skall betala en större renovering. Och som med all rätt för fram att äganderätten är en viktig grundläggande rättighet. Mitt dilemma är hur stärka situationen för hyresgästerna samtidigt som det fortfarande skall vara attraktivt att äga och förvalta hyresfastigheter. För jag vill ju inte att kraven på fastighetsägarna skall bli så att de väljer att istället bygga bostadsrätter.

ANNONS

Utredningen behandlar många andra frågor inom hyreslagstiftningen men ingen av dem väcker lika starka känslor. Fortfarande finns det frågor och min deadline närmar sig med stormsteg. Men målet är högt satt. Bättre lagstiftning, tryggare hyresgäster och fastighetsägare. Utredningen kommer att presenteras i april och fram till dess finns det fler texter än denna krönika som skall skrivas.

ANNONS