Uppkopplad landsbygd

Bredband. Krångla inte processen så att viktig utbyggnad blir fördröjd.

ANNONS
|

Signerat 16/11. För de som bor i storstadsområden är bredband nästan en självklarhet. Lika självklart är det inte i många landsbygdsområden. Och särskilt inte i glesbygd. Bredband är idag nästan en förutsättning om du skall bedriva företag på landsbygden. Det krävs uppkoppling för att kunna sköta sin verksamhet.

Telia eller andra aktörer tycker ofta att det inte är tillräckligt lönsamt att bygga ut på landsbygden. Istället är det lokala föreningar eller byanät som tar initiativ till utbyggnad av bredband där. För det kan man få stöd från det statliga så kallade landsbygdsprogrammet. Jordbruksverket har pengarna, men det är länsstyrelserna som handlägger och beslutar vilka som skall få stöd.

ANNONS

Det här vill nu Post- och telestyrelsen, PTS, ändra på. Regeringen har bett att se över stödet och de nu kommit med förslaget att de ska få ansvara för kartläggning och att prioritera stödområden. De vill sedan få uppdraget att upphandla från företag som vill bygga.

Regeringen vill att hela Sverige ska ha tillgång till snabb uppkoppling om åtta år. PTS tror att målet blir svårt att nå med dagens system som styrs av lokala engagemang, menar Sara Andersson, chef för avledningen för samhällsfrågor på myndigheten. ”Då kan man missa vita fläckar som inte haft förmåga att komma in med en ansökan”, säger hon till Sveriges Radio (14/11).

Det kan naturligtvis låta bra. Men frågan är om man inte glömmer bort de lokala initiativen? Enskilda vägar, som kommunen eller staten valt bort, fungerar de genom lokalt engagemang av enskilda vägföreningar som sköter drift och underhåll. Precis så fungerar lokala byanät.

Risken man kan se är att om PTS skall få hela ansvaret för den statsstödda bredbandsutbyggnaden så kanske planerna stannar på ritbordet och inget händer. Länsstyrelserna är trots allt närmare verkligheten. Men vill PTS komma med synpunkter så skall man inte förneka dem det. De förser redan idag dem som beslutar med marknadsanalyser. Men att ge dem ansvaret för lokal upphandling av bredbandsutbyggnad skall man nog förhålla sig ganska kallsinnig till.

ANNONS

Dagens regler för bredbandsutbyggnad med stöd av landsbygdsprogrammet är att man bygger utanför tätort. ”En tätort är en ort med minst 200 invånare och där det är maximalt 150 meter mellan husen”, skriver Jordbruksverket i sina regler. Bakgrunden är att stöd bara får användas där det inte går att bygga bredband på kommersiella grunder.

Statligt stöd till att bygga ut bredband så att det täcker större delen av landet är av avgörande betydelse som att devisen ”Hela Sverige skall leva” har ett innehåll. Naturligtvis går den tekniska utvecklingen framåt i rasande takt, så nya lösningar lär komma. Men för närvarande är bredband en tämligen stabil lösning. Krångla inte till den.

ANNONS