Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ola Johansson riksdagsledamot (C): Trumps fredsplan försvårar samexistens

EU och Sverige måste stå upp en fungerande tvåstatslösning.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

När Donald Trump och Benjamin Netanyahu lägger fram en plan för fred i Mellanöstern beskrivs det av många som apartheid, etnisk rensning och nykolonialism. Eller som när två vargar förhandlar om hur de tillsammans ska kunna äta upp ett lamm. Någon omsorg om de människor som lever och verkar i Palestina är det inte tal om. ”Fredsplanen” är utformad för att Israel ska tillåtas fortsätta ta ifrån palestinierna deras mark och försörjning, ta kontrollen över Östra Jerusalem och komma undan brott mot internationella lagar och konventioner.

Vi måste gå tillbaka till tiden efter första världskriget för att finna konflikternas ursprung. När det Osmanska riket och Axelmakterna besegrats delade Storbritannien och Frankrike upp området med linjal, genom områden där människor av olika etnicitet levat sida vid sida. På detta område skulle arabbefolkningen tillåtas styra, men när staten Israel bildades ändrades förutsättningarna igen.

Helt nyligen högtidlighölls minnet av förintelsens offer 75 år efter det att Auschwitz befriats och omfattningen av nazisters utrotning av Europas judar uppenbarades. Det är sorgligt att bevittna hur de båda ledarna med sitt utspel utnyttjar tillfället till att ytterligare försvåra judars och muslimers samexistens.

Planen går ut på att folken ska hållas isär och samtidigt ge den palestinska myndigheten ett högst begränsat självstyre över territoriet. Israeliska bosättningar som placerats ut över hela Västbanken. Alla illegala, ska få fortsätta existera och skyddas av israelisk militär. Anmälningarna till internationella rättsorgan ska dras tillbaka av båda sidor. På så sätt legaliseras övervåld, markstöld och skadegörelse. Naturligtvis protesterar palestinierna när land och rättigheter tas ifrån dem om och om igen.

I höstas besökte jag med några andra riksdagsledamöter Israel och Palestina. Där fick vi med egna ögon se ockupationen, den israeliska militärens närvaro och bosättningarna som breder ut sig. Vi fick också se hur byggnader, vattenreservoarer och andra samhällsnyttiga installationer betalda med svenska biståndsmedel förstörs, med motivet att skydda israeliska säkerhetsintressen. Vi talade också med israeliska medborgare som är oroliga för sin egen framtid.

Rätten till en egen stat på den plats där judendomen hade sitt ursprung för 4000 år sedan är självklar för de flesta av oss. Jag har full förståelse för den svåra sits som Israel och dess medborgare befinner sig i. Omringade som de upplever sig vara av grupper som vill fördriva dem och som utsätter dem för raketattacker och terrordåd. Men lösningen är inte att öka pressen mot palestinierna. EU och Sverige måste stå upp för tvåstatslösningen som ger folken rätt att utse sina ledare och förmå ekonomin att växa, utan att göras beroende av USA:s koloniala ambitioner och stöd för de mest extrema bosättarna.