Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Trollen spricker i vårsolen

Rädsla och fientlighet får inte dominera diskussionen när steg tas för att motverka orsaker till terror.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Gästkrönikan 15/4. En vecka efter terrordådet är det ännu svårt att släppa ämnet. Detta trots att det finns andra frågor att debattera, exempelvis regeringens företagsfientliga skatter som hotar jobb och investeringar i hela landet och inskränker valfriheten för medborgarna. Mycket av det förstärktes på S-kongressen i Göteborg, som förstås präglades av händelsen på Drottninggatan.


Kungen, statsministern, Annie Lööf (C), de flesta andra partiledarna och olika myndigheter har visat precis det ledarskap man ska förvänta sig. Det har bidragit till att sammansvetsa vårt land över kulturella barriärer. Mitt i all sorg över de döda och skadade är det något positivt att bygga vidare på.


Nu kommer kraven på åtgärder, snabbutredningar och bud på resursförstärkningar till de som har till uppgift att öka tryggheten och bekämpa terrorn. Den satsning vi gör på polisen finns med i budgeten som ska presenteras och vi jobbat på i flera veckor.

Regeringspartierna anpassar sig till vad Alliansen sagt om fler poliser och lägger nu det högsta budet. Centerpartiet föreslår dessutom en lönesatsning på yrkesgruppen utöver avtalsrörelsen.


Stegen framåt för att motverka extremism och orsaker till terror ska tas bestämt och kontrollerat, men inte nödvändigtvis snabbt. Till att börja med måste de blocköverskridande samtalen om åtgärder för att begränsa terrorism återupptas, som Centerpartiet föreslog redan i höstas. En bred majoritet i Sveriges Riksdag, baserad på stöd från partier med en demokratisk värdegrund, behöver stå bakom fler lagskärpningar.


Centerpartiet föreslår ett totalförbud mot att offentliga medel går till organisationer som sprider våldsbejakande, antidemokratiska budskap, eller som medverkar till rekrytering åt terrorlistade organisationer. Sådant stöd måste kunna krävas tillbaka i efterhand.

Terrorresor som utgått från Sverige ska leda till åtal genast efter återvändandet. Samröre med terrorlistade organisationer ska kriminaliseras, liksom stöd, exempelvis finansiering, framtagande och spridande av budskap åt sådana. Den personliga integriteten är alltjämt viktig för Centerpartiet, men när olika myndigheter inte klarar av att dela med sig av redan insamlad information om misstänkta individer försvårar det kampen mot terrorism.

Informationsutbytet måste förbättras mellan rättsvårdande instanser som säkerhetspolisen, skattemyndigheten, åklagare, försäkringskassan med flera.


Legitimitet och folklig förankring är viktigare än någonsin. Det är lätt att åtgärderna blir reaktiva och bär spår av populism och främlingsrädsla. Då riskerar de att slå fel och motverka det öppna och toleranta samhälle vi vill bygga med gemenskap och delaktighet. Rädsla och fientlighet får inte tillåtas bli dominerande. När kärleken sprids och tröstekramar sprider ljus över gator, torg och sociala medier blir Sverigedemokraterna med sin svans av handlingsförlamade och förvirrade ”troll” känsliga för vårsolens värmande strålar.


Glad Påsk och heja Sverige!