Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Niklasson chefredaktör på Hallands Nyheter Bild: Annika Karlbom
Ulf Niklasson chefredaktör på Hallands Nyheter Bild: Annika Karlbom

Ulf Niklasson: Tack för det gångna året - jag ser fram emot 2022

Efter 25 år på Göteborgs-Posten klev jag i mars in på Hallands Nyheter. Det har varit en resa, en intressant sådan, en utvecklande sådan och framför allt en rolig sådan. Att lokal journalistik är viktigt för GP är en sak, lokal journalistik för HN är ännu viktigare. Göteborg har sina utmaningar, Varberg och Falkenberg har sina - fast på olika sätt.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Skillnaderna är stora och förutsättningarna annorlunda, men gemensamt för GP och HN är att det är innehållet, journalistiken, som avgör hur framgångsrika vi blir.

För mig har det handlat om att på ett förhoppningsvis ödmjukt sätt ta med mig det bästa och kombinera det med all den kloka erfarenhet och kompetens som finns på HN och anpassa det till den verklighet som råder i Varberg och Falkenberg.

Hur den cocktailen fungerat kan bara ni som läsare avgöra, men jag är både glad och stolt över att konstatera att Hallands Nyheter går stärkt in i 2022. Vi har fler prenumeranter nu än vad vi hade motsvarande tid i fjol, vilket är ett resultat av det fokus vi har på den lokala journalistiken – att vara först och bäst på att berätta vad som händer i Varberg och Falkenberg.

Att vara ”först och bäst” är något vi jobbar med att utveckla hela tiden och inget som kommer gratis. Vi har under året stärkt den lokala bevakningen kvällstid och jag är väldigt glad över att vi nu också kan addera ”dygnet runt”. För precis så är det. Det här innebär att ni som läsare kan känna er trygga i att HN har full koll på vad som händer i Varberg och Falkenberg dygnet runt, sju dagar i veckan.

Och det är precis så det skall vara - och det arbetssättet tänker vi fortsätta utveckla.

Snart lägger vi 2021 bakom oss och blickar fram mot 2022. Ett år där valet i september såklart kommer att stå i fokus. Med tanke på hur jämnt det är, att etablerade partier inte bara balanserar på riksdagsspärren utan de facto riskerar åka ur, innebär en lång valrörelse som kommer prägla nyhetsrapporteringen.

Vi skall såklart berätta vad som händer i riksdagen i Stockholm, men ett självklart fokus för oss blir på den lokala politiken och framför allt de frågor som engagerar er läsare i Varberg och Falkenberg. Det är här som vi verkligen kommer granska, bevaka och rapportera för att ge er bäst förutsättningar när ni går och röstar.

En annan fråga som berör oss är pandemin. Just nu är det omikron som är i fokus, men sannolikt kommer fler varianter efter den. Det här får vi leva med under ytterligare en tid, men det handlar om att hantera det på ett både klokt och proportionerligt sätt och inte drabbas av panik när nya mutationer dyker upp. Hur detta påverkar näringslivet, kulturen, idrotten, besöksnäringen och framför allt människor i vardagen i Varberg och Falkenberg är frågor vi dagligen diskuterar och rapporterar om.

Politik, pandemi och granskningar av olika slag är tunga, viktiga saker för oss på HN. Detta balanserar vi med att lyfta fram en hel del positiva saker som sker. Varberg och Falkenberg är två välmående kommuner där mycket går åt rätt håll.

Min ambition när jag började var att kunna vara ute ännu mer och träffa politiker, näringslivet, representanter för kulturen och idrotten och framför allt er läsare i olika sammanhang. Tyvärr har pandemin satt en del käppar i hjulet, men några tillfällen har det allt blivit och det uppskattar jag verkligen.

Det jag gärna vill ta tillfället att lyfta fram är ”Sverige firar 100 år av demokrati”, som arrangerades av Studieförbundet Vuxenskolan och Varbergs kommun i höstas. Det var fyra timmar fyllda med spännande föredrag och samtal om demokrati och yttrandefrihet som hade kunnat pågå mycket längre. Det här är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat och som kanske mer än någonsin är aktuellt och som vi ständigt bör fundera över.

Fast nu väntar en nyårsafton och jag vill passa på att tacka så mycket för i år. Inte minst för telefonsamtal, mejl eller när ni kommer fram på stan. Ni har berömt oss, ni har skällt på mig och ni har tyckt väldigt mycket om innehållet i Hallands Nyheter. Precis som det skall vara. Hallands Nyheter är som bäst när vi verkligen engagerar och dialogen med er läsare kommer alltid att vara prioriterad i min kalender.

Mitt 2022 rivstartar med något väldigt trevligt. På trettondagsafton blir det ett besök hos Falkenbergsrevyn. Det ser jag fram emot väldigt mycket.

Hoppas att ni nu får en trevlig nyårsafton!