Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabeth Falkhaven: Sverige måste fortsätta försvara en god djurhälsa

Sjukdomsfrihet kräver möjlighet till fortsatt provtagning.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Sverige har i stort ett bra djurskydd. Det finns förbättringspotential, men jämför vi med många andra länder har vi ett gott djurskydd. Det gäller inte enbart att de flesta djur har möjlighet att utföra sina naturliga beteenden, det betyder också att djuren i Sverige ofta är friskare i jämförelse med de flesta andra länder.

Sverige är fritt från flera smittsamma djursjukdomar som drabbar andra länder. Vissa sjukdomar är starkt kopplade till värme, det kommer vi att se mer av i klimatförändringarnas fotspår. Det är en stor smittfara att importera levande djur. Vi hade krav på karantän i många år, och har sedan det upphävdes haft krav på speciella vaccinationer eller provtagningar av djuren innan import. Det gör att djuren i Sverige har sluppit en del mycket smittsamma sjukdomar som härjar i andra länder.

Tyvärr har en smittsam hästinfluensa som grasserat i flera europeiska länder nu också upptäckts Sverige, och i Stockholmstrakten växer oron för ökad spridning av det allvarliga abortviruset.

Det är ett stort ansvar att vara djurägare och inte transportera sjuka djur, eller djur som kan vara smittbärare, för att på så sätt skydda andra djur från att bli sjuka. Ibland kan man ju inte ens se att hästen är sjuk.

Sverige är fritt från PRRS, en virussjukdom på gris som sätter ned immunförsvaret. Vi har också ett världsunikt läge när det gäller paratuberkolos, en kronisk bakterielle tarmsjukdom hos idisslare. Staten har krävt provtagning vid införsel av djur för att kunna hålla bland annat dessa sjukdomar utanför våra gränser. Branschen själva har sedan kunnat hänga på ytterligare krav om provtagning för icke reglerade smittor som ex. MRSA. Näringen har varit enade bakom SDA (Sveriges djurbönders Smittskyddskontroll) och efterlevnaden god.

Den 21 april 2020 kommer en ny EU förordning att träda i kraft som ersätter ett antal direktiv och beslut där man listat de sjukdomar som omfattas av olika skyddsåtgärder. EU kommissionen valde klokt att ta med de två ovan nämnda sjukdomarna. I omröstningen mellan länderna drev några länder att just de sjukdomarna inte skulle omfattas av krav på provtagning och tyvärr vann den linjen.

Så det vi i Sverige kan göra nu för att försvara vår sjukdomsfrihet är att med stöd av en speciell artikel kräva fortsatt provtagning. Jordbruksverket behöver ha kvar sina föreskrifter som reglerar detta och regeringskansliet behöver vara tydlig med att vi fortsatt står upp för den linjen som vi röstade på när omröstningen var. Vi vill ha kvar provtagningen eftersom det gynnar djurhälsan, vi vill att efterlevnaden fortsatt ska var god, det krävs om det ska fungera. Det är viktigt för Sveriges djurbönder och för Sveriges djur.