Sverige är Landet Annorlunda i omvärldens ögon

Varför gör Sverige inte som alla andra länder gör i hanteringen av coronakrisen? Det frågar sig både omvärlden och vissa oroliga svenskar. Sverige har inte stängt gränserna, regeringen har inte stängt ner mer verksamheter än nödvändigt, folk får gå ut och politikerna lyssnar på sina experter på Folkhälsomyndigheten.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Vi lyssnar och de flesta lyder våra myndigheter, precis som vanligt. Det finns en anledning till att till exempel nästan alla i Sverige låter sina barn vara med i vaccinationsprogrammet, trots att det inte står i någon lag.

Sverige är ett extremt land på många sätt. Det visar sig i resultaten hos World Values Survey, WVS, som är ett globalt forskarnätverk som mäter människors värderingar. I deras "kulturkarta" hamnar Sverige längst upp i högra hörnet. De som ligger närmast ligger ändå en bit bort, det är de andra nordiska länderna samt Tyskland och Nederländerna. Vi ligger högst på sekulära och rationella värderingar och högst på värdet att kunna uttrycka sig själv. Vi är toleranta, öppna och har hög tillit till det svenska systemet. Sverige är också ett av världens mest innovativa länder.

ANNONS

I Sverige finns många ensamhushåll och vi flyttar hemifrån tidigare än i andra länder. Om det är orsak eller verkan till att vi inte sitter nära folk vi inte känner låter jag vara osagt. Vi har också en generös sjukpenning jämfört med andra, vi har en utbyggd digitalisering som gör att vi är redan innan coronakrisen var vana att arbeta hemifrån. Vi har en historia av samarbete, både i politiken och genom att sluta oss samman i folkrörelser. Vi har "trust, technology och teamwork" som BBC Worklife skriver i en artikel (28/3).

Ytterligare en viktig faktor är att Sverige har självständiga myndigheter och att ministerstyre är förbjudet i lag. Det verkar emellertid behövas lite folkbildning kring vad en myndighets "rekommendation" i realiteten betyder: det är det närmaste en order man kan komma utan att det blir lag. Myndigheterna litar på att svenskarna tar ett individuellt ansvar. Det har vi ju "alltid" gjort, åtminstone sen vi började organisera folkrörelse-Sverige i slutet av 1800-talet. Vår unika allemansrätt nämns bara i förbifarten i lagstiftningen, ändå fungerar den för det allra mesta och för de flesta.

Den sociala kontrollen lever, som ett komplement. Det syns tydligt på sociala medier i dessa coronatider. Ordet "coronaskam" har dykt upp som en sammanfattning på ilskan och frustrationen över att vissa tar sig friheter. Som att företa onödiga resor, inte minst till fjällen, som att tvunget försöka leva som vanligt och trängas på restauranger, som att rycka på axlarna åt corona med orden "jag är inte rädd för att bli sjuk". Nej, men de som riskerar att bli smittade av dig, då?

ANNONS

Med den här ytliga men ändå fördjupande kunskapen om varför Sverige är som det är och vi svenskar gör som vi gör, kan åtminstone jag leva lite lugnare över att vara i goda händer: de svenska myndigheterna, de svenska politikerna och mig själv!

ANNONS