Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bengt Eliasson: Sverige, ännu möjligheternas land

Vi får inte glömma bort de framsteg som ändå görs.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

I Riksdagen debatteras just nu statens budget för 2020. I och med januariöverenskommelsen lämnar regeringspartierna (S) och MP) ett förslag som är förhandlat med (L) och (C). Vi Liberaler fokuserar på Sverige som möjligheternas land. Jag oroas över att ingen tar itu med samhällsproblemen. Många upplever att politiken fastnar i käbbel, det handlar för mycket om politiskt spel och för lite om att lösa de samhällsproblem vi ser. Efter den förra mandatperioden (som tyvärr bara kan beskrivas som fyra förlorade år) driver vi på för att öka tryggheten och säkerheten, stärka den svenska konkurrenskraften och värna välfärdens kärna. Viktiga framsteg för Sverige och som har stor betydelse rakt in i den halländska vardagen.

Budgeten innehåller flera Liberala framgångar. Nu avskaffas värnskatten. Det blir billigare att anställa, FoU-avdraget som riktas till forskningsintensiva företag höjs och flyttskatten för vanligt folk sänks. Några viktiga reformer som stärker Sveriges framåt och gynnar Halland. Den globala konkurrensen är stenhård. Står vi still, springer andra förbi. På samma sätt som halländska företag fokuserar på att vara bättre än sina konkurrenter i Tyskland, USA och England måste Sverige AB stärka konkurrenskraften. Sverige, som en liten öppen ekonomi i Europas utkanter med stort exportberoende, måste ha bättre villkor än våra konkurrentländer.

Klimatutmaningen är en avgörande framtidsfråga och vi måste vi ställa om från fossilberoende till fossilfritt. En elektrifieringskommission inrättas för att påskynda elvägar, och laddinfrastruktur för ellastbilar. Svenska företag ska utveckla den mest moderna teknik som finns för att lösa klimatfrågan.

Ett nyckfullt Ryssland ökar risken för en väpnad konflikt i vårt närområde. Därför är en viktig framgång i budgeten att (L) nu sett till att skjuta till stora resurser till försvaret. Det är en framgång för Liberalerna, men framförallt bra för Sverige.

Små, men otroligt viktiga Liberala budgetsatsningar sker nu inom de områden som jag är ansvarig för. Nu blir det en rättighet att få personlig assistans för hjälp med andning och sondmatning. Ett vallöfte till främst barn och familjer i stort behov av stöd infrias. Vi rättar till bilstödet som ger personer med funktionsnedsättningar möjlighet att återigen få stöd att köpa en säker och ändamålsenlig bil.

En anpassad bil är en större symbol för frihet för dem som lever med funktionsnedsättning än för andra. Den bidrar till att bryta isolering, att ta ett jobb och på så sätt nå större frihet. Vi fick gehör för att snabbt förändra reglerna för hur bilstödet kan användas men också sett till att det i budgeten avsatts pengar så att behoven kan mötas.

I smått och stort genomför vi nu en rad liberala reformer som gör Sverige allt bättre. Sverige skall vara ett Möjligheternas land för alla.