Strejkvarsel förståeligt men ohållbart

Fackförbundet Handels varslade i veckan om strejk om man inte kommer överens med arbetsgivarparten Svensk Handel senast på fredag. Man vill höja lönerna, särskilt för dem som har de lägsta lönerna i dag och vill också ha tryggare anställningar.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Det är lätt att förstå att man vill ha höjda löner i en bransch som är präglad av låga löner, men tajmingen är mer än olycklig. Dessutom är branschen tudelad - för de flesta livsmedelsaffärer, särskilt de som har hemleverans, har coronapandemin inneburit lysande affärer, medan små affärer har det extremt tufft. E-handeln går bra under pandemin, medan klädbranschen går på knäna för att ta några exempel.

Det är 22 företag och 5000 anställda som berörs av strejkhotet. I Halland är det bara City Gross i Halmstad som är uttaget i strejk. Det är stora företag som berörs, främst inom livsmedel och bygghandel men också inom lager och e-handel. Dessa kanske har möjligheter att klara av kraven på höjda löner, men det blir svårare för de mindre företagen.

ANNONS

Vi kommer alltid att behöva handla mat på ett eller annat sätt, men att köpa trevliga heminredningsprylar eller kläder är inte nödvändigt. Stadskärnorna håller redan idag på att utarmas, dels på grund av e-handeln, dels på grund av konkurrens från externa köpcentra. De små butikerna behövs för att hålla en stad levande. Det har inte funnits några större marginaler för denna typ av butiker och sen corona drabbade oss har det blivit ännu svårare för små butiker.

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel tycker att varslet är oansvarigt, inte minst med tanke på den kris som handeln befinner sig i, och det är lätt att hålla med.

Det är förståeligt att en låglönebransch med många anställda på deltid och timmar behöver förbättringar. Coronapandemin har drabbat många branscher hårt men när det gäller handeln är det synnerligen ojämnt fördelat. Facket tycker det är hög tid att göra något åt de låga lönerna. Handeln har alltid legat lågt lönemässigt, inte minst därför att det varit en bransch där man sällan behöver djupa förkunskaper och som därför dragit till sig unga för deras första jobb. Alla branscher kan rimligen inte ha höga löner och krav på högskoleutbildning, det vore inte bra för någon. Tanken är att det så kallade märket från industrin ska vara vägledande även för handeln, med relativt höga löneökningar vilket enligt Svensk Handel är svårt nog för många arbetsgivare, särskilt de små.

ANNONS

Ska man strejka behövs allmänhetens förtroende och det kan kanske bli svårt i den här situationen. Troligen är inte folk i allmänhet så intresserade av att samhället kastas ut i fler kriser. Folk vill troligen ha så lite bråk och konflikter som möjligt i denna svåra situation. Att då ta till strejkvapnet kan innebära att Handels biter sig själv i svansen. En bransch som var under fullständig omstrukturering redan innan coronapandemin slog till tar en stor risk om arbetsgivare och fack går i konflikt med varann. Hoppas den utsedde medlaren lyckas hitta en kompromiss.

ANNONS