Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Johansson: Strösselfritt ledarskap för Sverige

Som strössel vill jag beskriva den ekonomiska politik som S/MP-regeringen lagt fram i sin budgetproposition.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Ni minns väl den där karamellfärgade sockerflisen som man kunde få ovanpå fuskgrädden för att den skulle se roligare ut? Precis så, som strössel, vill jag beskriva den ekonomiska politik som S/MP-regeringen lagt fram i sin budgetproposition.

När vår budgetmotion presenterades var det istället med ansvarsfull och träffsäker jobbpolitik för företagande, klimat, miljö och hela landet. En hälsokost, fri från kemisk tillsats och kulörta sötningsmedel. Tudelningen på hela arbetsmarknaden minskar. Sverige ska återta ledningen i den gröna omställningen. Vi ska återfå balansen i statsfinanserna och samla i ladorna. Det är de tre viktigaste målen med vår skuggbudget.

Några förslag där vi i C vill satsa mer än regeringen:

– Inför ett ingångsavdrag. Slopa arbetsgivaravgiften helt de två första åren i arbetslivet. Det ger unga och nyanlända en enklare väg till jobb och bort från bidragsberoende.

– Återställ ROT- och utöka RUT-avdraget med fler tjänster. Inför ett ”senior-RUT”, där avdrag får göras med 60 procent för den som är över 80 år.

– Rensa upp bland åtgärderna och ersätt arbetsförmedlingen med en jobbfixarpeng. Inför matchningsanställningar och förbättra lärlingsutbildningarna.

– Skatter på utsläpp och gifter ska öka, medan skatter på jobb och företagande sänks.

– Jobba för en giftfri vardag och inför en kemikalieskatt, med en särskild skatt på ftalater, samt allergi- och cancerframkallande ämnen i kläder och skor.

– Inför en miljölastbilspremie för att världens miljövänligaste lastbilspark ska rulla på svenska vägar.

– Investera i stöd till biogas från jordbruket, bygg ut laddstolpar och infrastruktur för alternativa fordonsbränslen.

– Förbättra järnvägsunderhållet med 500 miljoner. Det behövs åtgärder nu, så att tågen kommer fram i tid.

– Satsa mera på bredbandsutbyggnad i hela landet, där människor vill bo och jobba.

– Stöd mjölkbönderna med ett bondepaket där vi sänker arbetsgivaravgifter och ökar återbetalning av dieselskatt.

– 50 miljarder mer i generella bidrag till kommuner och landsting 2017-2020 för välfärd där det behövs allra mest.

Samtidigt: Bomberna fortsätter falla över Syriens barn. Vi oroas över att Donald Trump kan bli USA:s nästa president. Vi ser hat och rasistiska kommentarer i sociala medier. Våld, kriminalitet och skadegörelse i städernas förorter fyller löpsedlarna.

Men när detta skrivs har polska kvinnor just hindrat en lag om abortförbud. Vi har nyss fått veta att EU:s ledare blivit överens om att ratificera klimatavtalet från Paris. Vi ser möjligheter att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader. Världens ledare förbinder sig till åtgärder som tvingar oss att ställa om till ett nyttigare fossilfritt samhälle, Det finns trots allt hopp om ett nytt ledarskap, utan strössel.