Spel och spelberoende

En ökad spelmarknad och ett ökat spelande kräver mer spelpolitik.

ANNONS
|

Spelpolitik har varit en fråga som jag har följt under en lång tid. Under hela den tiden har frågan blivit allt mer problemtyngd men ända har väldigt lite hänt. Fram till i år då allt omregleras. Det första som redan inträffat är att från årsskiftet så har kommuner och landsting fått en ny och viktig arbetsuppgift. Nämligen att erbjuda vård för de som är spelberoende. Man brukar ofta tala om att cirka 2 procent av befolkningen har spelproblem och att drygt 30 000 har ett beroende. För dessa och för deras anhöriga som drabbas hårt av konflikter och dålig ekonomi är detta en välkommen reform. Kommunerna och Regionen i Halland har samtliga förberett sig och erbjuder nu någon form av stöd. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har haft särskilda uppdrag att ge stöd till kommunerna kring vilken typ av stöd som fungerar.

ANNONS

Den andra viktiga reformen är att en ny spelreglering på gång. Den bygger på att alla som agerar på den svenska spelmarknaden ska göra det under licens, med högt konsumentskydd och säkerhet. Spelmarknaden delas upp mellan en konkurrensutsatt del som främst omfattar spel online och vadhållning, en del som förbehålls spel för allmännyttiga ändamål och som främst omfattar lotterier och bingo samt en del som förbehålls staten och som främst omfattar de statliga kasinona och spel på värdeautomater.

Även detta är en mycket efterlängtad reform. Spelmarknaden har blivit alltmer komplex och det är många som är beroende av inkomster ifrån spel. Staten genom Svenska Spel får skatteintäkter, Hästnäringen med dess travbanor och skolor genom ATG, Ideella sektorn säljer lotter och kan då få pengar till föreningslivet. Spelbolagens reklaminköp bidrar till tidningar och TV, i vissa fall i betydligt större grad än vad presstödet gör. Och så det nya; bolag som är registrerade inom EU och som erbjuder spel på nätet i Sverige. De betalar skatt i ett annat EU-land men är ju varken tillåtna eller direkt förbjudna att erbjuda sina spel via nätet till svenskar. Denna sista grupp av bolag har spenderat stora reklampengar och har ökat sin marknadsandel mycket och de gör det genom att marknadsföra spel som ibland är mycket beroendeframkallande.

ANNONS

Jag har mycket aktivt följt denna fråga länge. Jag har skrivit en rapport och därefter lagt motioner i riksdagen och jag har suttit med i spelutredningen som utrett hela licenssystemet. Och jag är i det stora hela väldigt nöjd. Det är en stor och viktig reform som förhoppningsvis kommer att beslutas av riksdagen i vår. I så fall kommer den att vara i kraft 1 januari nästa år och med det har spelpolitiken tagit ett stort steg framåt.on

ANNONS