Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Sluta förenkla komplexa energifrågan

De höga elpriserna har diskuterats intensivt de senaste veckorna. Det verkar ha blivit den nya folksporten att följa spotpriserna på elmarknaden.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Tidigare var det väl bara nördar som sysslade med sånt, men nu tvingas de flesta av ekonomiska skäl intressera sig för priserna. i skrivande stund är elpriserna i södra Sverige nästan sju gånger högre än i norra halvan av landet. Det får många att tänka både en och två gånger om det går att vänta med att starta tvättmaskinen eller ha lamporna tända i hela huset.

Vi har alla förfasat oss över dessa ögonblicksbilder på elpriset. Elbilar blev plötsligt idiotiskt att inneha, det blev ju dyrare än rekorddyr diesel. Och tittar man bara på en enda timme med rekordhögt pris på spotmarknaden kan man förstås få skrämselhicka. Men när priset går ner är det plötsligt inte intressant längre bland många politiska partier och proffstyckare.

Går man in på Nordpools karta med elpriser kan man se priserna över hela Europa. Då kan man konstatera att priserna i Storbritannien och i EU ofta är mycket högre än i Sverige. Att priserna i Sverige skiljer sig åt har vi också fått vetskap om den hårda vägen den senaste tiden. I elområde 4, som Falkenberg tillhör, är priserna ofta som högst. Gränsen går mitt i Halland, så Varberg tillhör elområde 3 som har något längre priser.

Tyvärr har diskussionen kring energipriserna varit ytlig och därmed ökar förvirringen hos alla – de flesta – som inte kan greppa den komplexa elmarknaden. Förenklingar är lätta att göra, men när det egentligen inte går kan debatten lätt bli farlig.

Priset i förenkling tog vänsterledaren Nooshi Dadgostar när hon i en debattartikel i DN blev nationalistisk och protektionistisk och pläderade för att det bästa är att Sverige klarar sig själv i fortsättningen. Vänsterpartiet brukar samtidigt vara angeläget om att lösa klimatkrisen, men med en protektionistisk energipolitik skulle man bita sig själv i svansen. Som i de flesta andra frågor hänger Sverige intimt samman med övriga EU och världen.

Och de kärnkraftskramande partierna går på som om kärnkraften skulle lösa energikrisen här och nu. De förenklar debatten trots att de mycket väl vet att det tar väldigt många år att bygga ny kärnkraft. Det finns betydligt snabbare lösningar. Inte minst borde det satsas på energilagring i betydligt större utsträckning, så att de förnyelsebara energikällorna sol och vind kan tas tillvara ännu bättre, de är ju dessutom möjliga att bygga ut relativt snabbt om alla sätter ryggarna tillsammans.

En konstruktiv debatt utan överdrifter, kan man få önska sig det i julklapp?