Saktfärdiga svar kring posten

Varannandagsutdelning av post blir verklighet i flera delar av landet. Efter försöket i Lund har Postnord nu gått vidare till resten av Skåne, näst på tur står stora delar av Västra Götaland. Planen är att det ska vara infört i hela landet under 2022.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

I en promemoria har regeringen föreslagit en förändring i postförordningen, som innebär att befordringskravet ändras. Kravet föreslås bli att 85 procent av breven ska delas ut inom två arbetsdagar, idag ligger det på 95 procent.

Ett nytt krav på att 97 procent av breven ska ha delats ut inom 4 arbetsdagar föreslås också. Syftet anges vara att tillåta ökad effektivisering och minskade kostnader för Postnord.

Nyligen landade remissvaren på regeringens bord. Flera är starkt kritiska. Konkurrensverket ställer sig frågande kring huruvida förslaget är avsett att möjliggöra varannandagsutdelning – något som inte framgår tydligt av promemorian. Verkets dom är hård, då de anser att bristerna i underlaget gör att konsekvenserna av förslaget inte går att bedöma.

ANNONS

Kritiken handlar också om att förslaget föregår den utredning om nationella postens finansiering som regeringen tillsatte under hösten. Den beräknas att vara klar till 2023, klart både efter att varannandagsutdelning införts nationellt och, förutsatt att regeringen går vidare och implementerar förslaget ”så snart som möjligt”, förändringarna i postförordningen. Indirekt skulle det kunna påverka och begränsa utredningens möjligheter.

Att modernisera posten är varken en liten eller lätt sak. Men det behöver göras. Vinstmarginalerna finns i breven, men brev skickar vi allt mindre av. Samtidigt har antalet paketleveranser exploderat, men där är marginalerna sämre och förmår inte täcka upp för de minskade brevvolymerna. Postnords räkenskaper har i många år visat på stora förluster.

En delförklaring finns också i sammanslagningen med den danska posten. Bara några år efter samgåendet införde Danmark ett krav på digitala brevlådor. Det dödade delar av marknaden, men skyndade samtidigt på övergången till digitala kanaler.

Det är en resa som även Sverige behöver göra. Det finns ingen anledning att stanna kvar vid snigelpost längre än nödvändigt.

Med det sagt måste Postnords samhällsuppdrag – att se till att brev och paket kommer fram i hela landet – värnas. I det ljuset är tanken om varannandagsutdelning bra, eftersom det skapar ekonomiska förutsättningar för Postnord även i framtiden. Synd då att regeringen inte förmår presentera ett tydligt och väl genomarbetat förslag. Digitaliseringen går fort fram, men Sveriges respons kommer alltför sakta.

ANNONS
ANNONS