Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

S är inte detsamma som arbetarrörelsen längre

När färre än hälften av LO-medlemmarna stödjer Social­demokraterna går det inte längre att hävda att S är detsamma som arbetarrörelsen.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

När färre än hälften av LO-medlemmarna stödjer Social­demokraterna går det inte längre att hävda att S är detsamma som arbetarrörelsen. SCB:s stora majmätning visar att Socialdemokraterna rasar bland LO-väljarna samtidigt som stödet för SD ökar. Nu är det endast 38.5 procent som sympatiserar med S medan 24.5 procent uppger att de sympatiserar med SD. Det ökade stödet för SD bland LO-väljarna följer väljarmönstret i stort där S tappar och SD ökar, men det är naturligtvis extra bekymmersamt när det som varit socialdemokratins bas börjar vackla i sitt väljarstöd.

Inför det här valet kommer LO bedriva en kampanj i socialdemokratins intresse för ungefär 30 miljoner. Socialdemokraterna har varit arbetarpartiet och arbetarrörelsen har varit lika med Socialdemokraterna. Toppen på det hela var när fackpampen blev partiledare och sedermera statsminister men allt det börjar man nu att tappa. I stora delar av Europa har det redan hänt. Det går inte längre att hävda att alla med arbetarjobb har samma intressen, behov och önskningar.

Tiden där Socialdemokraterna var arbetarpartiet är förbi. Man kan hävda hur mycket man vill att Sverigedemokraterna är ett högerparti som inte bryr sig om arbetarna, men det verkar inte spela någon roll för väljarkåren längre. Det blir därmed svårt för LO-ledningen att i längden motivera stödet på 30 miljoner kronor till Socialdemokraterna. Genom att pumpa in pengar i S valrörelse har LO också kunnat ställa krav och få något tillbaka. När Socialdemokraterna tappar i opinionen och inte längre kan erbjuda störst status inom politiken, samtidigt som man också tappar bland sina egna fackförbund är det långa äktenskapet inte längre givet.

Målet med dessa miljoner som man lägger på att stärka Socialdemokraterna är att leverera minst lika många LO-röster som man ”levererade” i förra valet. Då var det 53 procent LO-anslutna som röstade på S. Kanske är detta den sista valrörelsen där LO-ledningen ogenerat kan pumpa in medlemmarnas miljoner till Socialdemokraterna, och samtidigt förvänta sig någonting tillbaka.

Socialdemokratin är på tillbakagång, ett över hundra år långt äktenskap mellan S och facket börjar gå mot sitt slut. En arbetarrörelse, ett parti, ett intresse gäller inte längre. När inte ens den trognaste väljarskaran är övertygad, var finns då stödet?