Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rösta i kyrkovalet!

Vilka vi väljer och hur, har betydelse för vad som sker inom kyrkan och i föreningslivet.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Gästkrönikan 16/7: Det har förts en diskussion huruvida politiska partier ska driva kampanj och delta i kyrkovalet. Det är en akademisk debatt som vi kan bortse ifrån nu, dagen före valet. Centerpartiet deltar med kandidater och listor i församlingar, stift och till kyrkomötet. Om du bryr dig om kyrkan, är medlem, har fyllt 16 år och inte redan gjort det. Gå och rösta!

Kyrkopolitik för mig är i första hand i hemförsamlingen, samfälligheten och stiftet som styrs av personer jag känner och litar på. Vårt förhållande till Gud är nära och personligt. Vi väljer att utöva vårt tro på olika sätt. Några väldigt intensivt och andra mer sporadiskt. 

Min egen relation till Gud är starkare de tillfällen då jag är i kyrkan och kan dela upplevelsen med andra, i sången, de urgamla texterna och bönen. Jag gör det inte varje söndag, utan låter familjen och andra engagemang styra och komma före. Ibland passar det bättre en torsdag än på söndagen. Den gången i Gällinges medeltida kyrka, då kyrkomusikerna hemma i vår samfällighet valde att göra en tillbakablick på reformationen med föreläsningar om Martin Luther, musikframträdanden och församlingssång, blev vi ett med de människor som verkade för snart 1000 år sedan. 

Det känns stort även för en som numera sjunger i Riksdagskören!

Före det blev kyrkokören i Fjärås mitt sätt att omsätta den lilla musikalitet och sångröst jag ärvt från min pappa till en bättre relation med Gud. Jag är tacksam för att tröskeln in dit var låg. Nu är deltagandet i mässan mer sporadiskt, men den dagen det är dags för barndop, bröllop och begravning, vid de större helgerna. Då vill jag att folkkyrkan ska vara öppen för mig, min släkt och mina vänner, som kanske lämnat den, eller bekänner sig till en annan tro.

Kyrkan ser till Gud men också till människor, till de mest utsatta, ensamma eller svaga. Kyrkan skall vara en plats för gemenskap och glädje. Det kan tyckas allmängiltigt och pompöst. Men mot det står alternativet, en återgång till traditioner (oklart vilka) och en misstro mot främlingen. Det är långt ifrån den politik som Centerpartiet går till val med.

Orkaner och jordbävningar, hot om kärnvapenkrig och ökad militär spänning. Förföljelser av folkgrupper, skjutningar, terrordåd, hot och trakasserier mot kvinnor och barn. Bland utrikes födda når utanförskapet ”all time high”. Det finns mycket att oroas över och utvecklingen i samhället borde varit bättre. Riksdag och regering kan göra mycket men inte allt.

Kyrkan och det vi kallar för civilsamhället har alltjämt en viktig roll att överbrygga skillnader och påverka attityder. Vilka vi väljer och hur, har betydelse för vad som sker inom kyrkan och i föreningslivet. Vi som är medlemmar har ansvaret för vad som sker och kan påverka en enda gång under fyra år. Det är i morgon – söndag. Rösta!