Katarina Erlingson: PS-skolan ett viktigt grönt föredöme

Larmen om klimatförändringarna duggar tätt. Efter klimatmötet i Glasgow är en del nöjda med resultaten av förhandlingarna, medan andra ropar att det knappt bidde en tumme. Politikerna måste göra mer innan det är för sent, kräver aktivister. Andra ser att lösningen kommer från näringslivet som kommer att knuffa politikerna framför sig.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

En sak är säker: vi behöver alla hjälpas åt med det vi kan göra i smått och stort. Alla samhällssektorer har sina olika roller och måste agera utifrån dessa. Enskilda personer kan göra skillnad om man gör det tillsammans, och är man en grupp har man ännu större möjlighet att nå framgång.

Peder Skrivare-gymnasiet i Varberg, även kallat PS-skolan, går sannerligen i bräschen med sitt föredöme i att ha tagit initiativet till Green Week Varberg för några år sen. Man jobbar med cirkulär ekonomi och FN:s globala mål, både internt på skolan och tillsammans med Campus Varberg och näringslivet lokalt. Precis så kan man önska att skolor i alla kommuner skulle arbeta. PS-skolan uppmärksammar och informerar eleverna om livsavgörande frågor, ungdomarna får förhoppningsvis ett ökat engagemang och intresse för gröna frågor och samverkan kan leda till nya idéer som kan utveckla både skola, näringsliv och kommun. Varbergs kommun har noterat engagemanget genom att ge PS-skolan sitt hållbarhetspris 2019 och uppmärksamheten har förstås sporrat till ytterligare arbete. Sparbanksstiftelsen har bidragit med pengar så att Green Award Varberg kunde delas ut till elevprojekt i våras.

ANNONS

Den här veckan är full av intressanta seminarier och workshoppar. Restaurangeleverna bjuder på en hållbar maträtt som de tagit fram tillsammans med Åkulla Outdoor Resort och Hallands Matgille. Man kan lämna in sin begagnade mobiltelefon som ändå bara legat och skräpat i lådan hemma. Det är språkintroduktionsprogrammet som samlar in och sen säljer mobiltelefonerna till Stena Recycling. Bolaget återanvänder vissa av metallerna i telefonen och då kan exempelvis koboltbrytningen i Kongo minska en aning.

Det är en pigg 50-åring – PS-skolan startade 1971 – som är drivande i de gröna frågorna. Det är precis såna här initiativ som kan ge så många ringar på vattnet. Det ger de unga kraft och förståelse, deras utbildning sätts in i ett sammanhang med det övriga samhället, näringslivet kan få hjälp och idéer av ungdomarna och också möjlighet att knyta kontakter för kommande anställningar. Så alla gymnasieskolor runtom i landet, kopiera Green Week!

ANNONS