Politiskt spel en del av demokratin

Gästkrönikan 20/10. Att kompromissa är kärnan i politiken och enda vägen framåt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Det är ett oerhört komplext parlamentariskt läge. Varianter på det påståendet uttalas så gott som dagligen, av politiker, journalister och experter. Under tiden får jag frågor från allmänheten om vad som pågår. Många tycker att vi politiker borde ”sluta med spelet” eller ”sluta bete oss som i sandlådan”.

Och jag förstår att det kan vara tröttsamt att höra politiker positionera sig mot varandra i vad som kan tyckas som en ändlös pajkastning. Men vad händer om man vänder på steken och säger att det som pågår just nu i politiken visar upp något av det vackraste vi har: demokratin ”in action”.

ANNONS

Demokrati betyder ju som bekant folkstyre, och med det proportionella flerpartisystem vi har i Sverige är det många politiska åskådningar som måste samsas för att kunna styra landet. Så ser spelreglerna ut. Som Churchill famöst sa: ”Demokrati är det sämsta styrelseskicket, bortsett från alla andra”.

Att demokratin är trög är både dess charm och dess förbannelse. Det kan leda till ovisshet och i förlängningen instabilitet i de fall då svårigheterna att komma överens förlamar politiken. Men att kvarnarna mal långsamt är också en trygghet, det är det som garanterar att partierna gör sitt yttersta för att respektera de väljare som röstat på just dem. Samtidigt måste vi gå en balansgång, att kompromissa är kärnan i politiken och enda vägen framåt.

I Sverige har vi tidigare varit bortskämda med relativt enkla regeringsbildningar, men det som händer här nu är inte särskilt ovanligt i ett europeiskt perspektiv. Det mest extrema exemplet är Belgien, där tog det nästan ett och ett halvt år att bilda regering efter valet 2010. Men även i Nederländerna och i Norge, som båda hade val ifjol, tog det 225 respektive 123 dagar innan en regering kunde bildas.

Därmed inte sagt att det system vi har i Sverige är perfekt. Utmaningen ligger i att garantera politisk representation samtidigt som vi behöver se till att systemet är effektivt och stabilt. Det kan mycket väl vara så att vi måste se över om fyraprocentsspärren är fortsatt rimlig eller om det kan finnas andra lösningar som kan stärka vår demokrati.

ANNONS

Så jag avslutar med en vädjan: Låt inte politiska utspel och spekulationer i media spä på ett politikerförakt. Se istället skönheten i att vi bor i en välfungerande demokrati som just nu håller på att ta sig över ett fartgupp, som likt på vägarna, är inbyggt för att säkra vår färd framåt.

ANNONS