Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bylinebild Jörgen Warborn Bild: Annika Karlbom
Bylinebild Jörgen Warborn Bild: Annika Karlbom

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Panik och ångest löser inga klimatproblem

Greta Thunberg har gett en svårslagen kraft till den globala klimatrörelsen.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Det är väldigt mycket domedagsstämning i klimatdebatten. Läget är mycket riktigt allvarligt och utmanande – men inte på något sätt förlorat. Vi både kan och måste lösa klimatproblemen. Jag tror dock att panik och ångest är väldigt dåliga drivkrafter för långsiktigt kloka förändringar.

I veckan träffas världens ledare på klimatkonferens i Madrid. Samtidigt lägger den nya EU-kommissionen fram sitt stora flaggskepp, European Green Deal, som kommer prägla hela mandatperioden. Trycket att leverera är hårt från många håll. Nu gäller det för makthavarna att hålla huvudet kallt. Det som behövs är en klimatpolitik som är modig och ambitiös, men också klok och balanserad.

Den viktigaste uppgiften här och nu är att bromsa planerna på tusentals nya kolkraftverk i Asien. Alla andra åtgärder bleknar i ljuset av denna. Samtidigt måste vi snabbast möjligt fasa ut den befintliga gas- och kolkraften som fortfarande dominerar i Europa. Fram för mer sol, mer vind och mer klimatsmart kärnkraft!

Vi borde utöka systemet för handel med utsläppsrätter. Syftet med utsläppshandeln är att ett kilo koldioxid ska kosta lika mycket, oavsett var i Europa det släpps ut - och att man varje år minskar utsläppen på totalen. Det är än så länge världens mest framgångsrika metod för att minska CO2-utsläppen. På sikt måste det här systemet bli globalt.

Dessutom måste vi ställa om transportsektorn. Flyget och sjöfarten ska betala för sina utsläpp och vägtransporterna ska ställas om till el eller biodrivmedel. Då krävs att vi bygger ut laddplatser längs alla stora vägar i Europa, där det går snabbt och lätt både att ladda och betala.

Omställningen kommer aldrig vara möjlig utan näringslivet. Vi måste ta vara på företagens utvecklingskraft. Det är med mer forskning och starkare tillväxt som företagen kan utveckla de produkter och metoder som kan övervinna klimatproblemen.

Avslutningsvis måste vi tänka globalt. Klimatutsläppen bryr sig inte om några landsgränser. Svenska särkrav är därför sällan varken effektiva eller ändamålsenliga. EU är vår i särklass bästa plattform för att åstadkomma förändring i världen.

Jag är en av de många som är djupt imponerade av det avtryck Greta Thunberg satt i världsdebatten. Hon har gett en svårslagen kraft till den globala klimatrörelsen. Alla vi som gläds och imponeras av detta behöver vara väldigt noga med att hålla ögonen på målet - minskade utsläpp - och inte falla för kortsiktig plakatpolitik. Plastpåseskatt i Sverige renar inga floder i Indien, och ensidiga skattehöjningar på industrierna här hemma flyttar bara utsläppen utomlands. Den handlingskraft som miljoner människor med rätta kräver av politikerna måste besvaras med verkligt slagkraftiga åtgärder. Fokus på resultat, inte posering.

Jag är övertygad om att klimatkampen går att vinna. Rätt hanterad, kan den faktiskt betyda mycket positivt för Europa. Vi kan stimulera nya uppfinningar, skapa nya jobb och få en bättre livsmiljö. Jag är fast besluten att Europa ska göra en framgång av klimatomställningen.