Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Om Réka, 22, och Britt-Marie som inte är 45

Första veckan på jobbet kan vara omtumlande med nya intryck och nya arbetskamrater. Man försöker vara lagom trevlig och inte ta alltför mycket luft i fikarummet.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Första veckan på jobbet kan också vara helt kaotisk, där människor som är mer än dubbelt så gamla som du är rasande på dig och skriver ilska tweets och debattartiklar. Det hände CUF:s nya ordförande Réka Tolnai. Hon valdes till ny förbundsordförande på stämman under kristihimmelsfärdshelgen och passade genast på att göra ett videoutspel om ett av stämmobesluten, Lagen om anställningsskydd.

Utspelet blev viralt och debattens vågor har gått höga. Réka Tolnai valde nämligen att göra "Britt-Marie, 45" till ett exempel. Denna Britt-Marie, 45, sitter kvar i fikarummet, enligt Tolnai, och gör inte så mycket annat. Det var fler än alla Britt-Marie i landet som blev upprörda, kan man säga. Och dessa Britt-Marie är äldre än 45, snarare närmare 60 och däröver. Debatten fokuserade på hur Réka Tolnai inte hade koll på det, och att hon såg ner på äldre kvinnor. Att hon och hennes organisation vill avskaffa LAS verkade inte vara lika upprörande, vilket är lite konstigt med tanke på höstens svåra förhandlingar mellan arbetsgivare och fackförbund.

Väldigt få verkar ha överseende med att det krävs ett högt tonläge för att nå igenom bruset. Man måste ta i för att bli lyssnad på. Det gäller alla åldrar i dagens informationssamhälle, men inte minst om man är 22 år som Réka Tolnai är. Är man politiker eller leder ett politiskt ungdomsförbund är det livsviktigt att märkas i debatten. Om man då råkar ta lite fel på detaljer borde inte vara så upprörande, men i dagens läge när så många verkar vara så lättkränkta passar motståndarna på att hugga. Det är inte rimligt att en som är ny på jobbet ska få så mycket stryk som Réka Tolnai har fått den senaste veckan.

Att en sån tungviktare som Britt-Marie Mattsson på GP verkar vara kränkt på riktigt är sorgligt, med den erfarenhet hon har borde hon ha sett igenom utspelet. I stället skriver hon en upprörd debattartikel där hon vill ställa Annie Lööf till svars för ungdomsförbundets utspel, vilket blir ännu mer absurt i sammanhanget. Säg det parti som inte har ett ungdomsförbund som man måste ha lite överseende med. Det är ungdomsförbundens roll att testa gränser och göra mer eller mindre galna utspel, allt med friskt mod och kämpaglöd.

Det borde vara uppfriskande med unga människor som vågar vara provokativa, som vågar ifrågasätta saker som vi "gamlingar" inte orkar ändra på. Réka Tolnai har kommit tillbaka med en debattartikel som bättre förklarar vad CUF vill än vad hennes provokativa videofilm gjorde. Det är tufft att resa sig igen efter en sådan vecka, det bådar gott inför framtiden när unga politiker vill så mycket att de är beredda på tuffa tag i debatten. Sakfrågan, att CUF vill avskaffa LAS, kan vi diskutera en annan gång, men Réka Tolnai har rätt i att svensk arbetsmarknad är stel och att den behöver bli mer flexibel. Utan att varken Réka eller Britt-Marie ska vara rädda för att bli av med jobbet, eftersom det ska vara lätt att få ett nytt.