Om nyspråk, orwellska och Kinas ambassadör

Den som inte läst George Orwells berömda bok ”1984” borde verkligen göra det. Själv funderar jag på att läsa om den. Den skrevs redan 1948 och känns tyvärr fortfarande aktuell. Inte minst om man sett SVT:s ”30 minuter” häromdagen där programledaren Anders Holmberg intervjuade den kinesiske ambassadören i Sverige, Gui Congyou. Det är nog den mest bisarra intervju jag sett och likheten med ”1984” är slående.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

"1984" introducerar begreppet ”nyspråk” och det känns verkligen samtida med ”fake news”. Boken har också gett upphov till adjektivet ”orwellska”: att beskriva verkligheten så att den framstår som bättre än vad den är. Även ordet ”storebrorssamhälle” kommer från den berömda boken.

Anders Holmberg ställde tuffa frågor till ambassadören, frågor som besvarades med en totalt motsatt beskrivning. Det är bara några få som medvetet sprider felaktiga uppgifter om provinsen Xinjiang och att uigurerna skulle förtryckas. Det är bara en del uigurer som sitter i utbildningscenter för att komma ifrån extremism. Kina följer FN:s resolution om bekämpning av extremism och hjälper personerna att återgå till samhället. Nu är dessa uigurer färdiga med utbildningen och tillbaka i samhället. Sa ambassadören.

ANNONS

Apropå bojkotten av H&M svarade ambassadören att det svenska företaget lyssnar på lögner. Han sa också att Gui Minhai inte fördes bort från Thailand och att bokförläggaren är kinesisk medborgare, inte svensk. Han hävdade också att Kina inte är en diktatur, för 1,4 miljarder kineser har inte klagat. Han hade alla de rätta svaren, sett ur det kinesiska styrets perspektiv, och han var konsekvent.

Det som är fascinerande med diktaturer är att företrädarna själva verkar tro på vad de säger. De verkar helt enkelt indoktrinerade och hjärntvättade och det är sannolikt inte så svårt att göra det i ett land som Kina. Kommunistpartiet styr, även om ambassadören pekade på att landet minsann har åtta andra partier. Det kan kallas låtsasdemokrati, för dessa så kallade partier har i princip ingenting att säga till om. Vill man ha ett bra liv och göra karriär i Kina kan jag tänka mig att man köper systemets premisser och jobbar utifrån det. Man vet inget annat, eftersom myndigheterna är duktiga på att svartmåla omvärldens demokratier.

Kina har heller ingen historia av demokrati. Landet var länge ett kejsardöme och det var knappast demokratiskt. Det lilla försöket som kunde gett jättelandet demokrati blev bara en utbrytning, Taiwan, men demokratin satte Mao stopp för när han utropade Folkrepubliken Kina 1949. Länge var landet slutet mot omvärlden, men 1979 öppnade landet upp. Redan 1950 etablerade Sverige som första västland diplomatiska relationer med Kina. Därför har Sverige länge haft goda relationer med Kina och utbytet har varit omfattande i olika samarbetsprojekt, både nationellt och med några av de svenska länen.

ANNONS

Nu är tonen en annan gentemot Sverige, vilket delvis kan bero på att Sverige numera kritiserar Kina tydligare än förut, delvis beroende på president Xi Jinpings ambitioner att bli en stark och minnesvärd ledare som efter en lagändring kan sitta på livstid. Risken är uppenbar att nyspråk och orwellska kommer att fortsätta frodas i jättelandet.

ANNONS