Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Nyårslöfte till svenska företagare

Tjugotalet får inte bli ännu ett i raden av årtionden där svenska företagare nedvärderas, överbeskattas och tyngs av byråkrati.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Nyår är ett perfekt tillfälle att bryta med dåliga vanor. Vi i Europa, och kanske i synnerhet Sverige, har länge dragits med ovanan att ta företagarnas insatser för givna. Det har alltid funnits skatter att höja, avgifter att lägga på och regler att skärpa. Betydligt färre politiker har ställt sig frågan hur det kommer sig att människor alls är beredda att offra egen tid och sätta pengar och trygghet på spel för att våga följa sin dröm. För alla vet vi ju att det är företagaren som vågar satsa som i slutändan skapar den välfärd som kommer alla till del.  Jag tänker fortsätta jobba hårt för att den insikten ska prägla den politiska debatten.

När nu ett nytt år och ett nytt årtionde är här, skulle jag vilja höra ett nyårslöfte från alla politiska nivåer: företagarna ska få det bättre i morgon än i dag. Tyvärr har facit från de senaste åren varit att det blivit både krångligare och dyrare att driva företag. Fråga bara valfri småföretagare vad han eller hon tycker om GDPR eller svenska momsregler.

När vi går in i det nya årtiondet har vi ett lysande tillfälle att bryta med den utvecklingen som varit. 2020 kan bli startpunkten på en tid när kreativa och arbetsamma företagare verkligen får förutsättningar att blomma ut. Det handlar inte, som många vänstermänniskor ofta säger, om att gynna rika och giriga kapitalister. De flesta företagare är varken giriga eller rika. Det handlar om att ge rättvisa villkor och uppmuntran till modiga entreprenörer som satsar egen tid och egna pengar för att skapa jobb till sig själva och andra. Det handlar om de som, i uttryckets bästa bemärkelse, bygger landet.

I min släkt har de flesta på ett eller annat sätt varit entreprenörer och jag har också själv drivit företag i många år. Tiotusentals svenskar delar den erfarenheten med oss, och vi kan nog alla skriva under på att det verkligen inte är någon dans på rosor att vara småföretagare. Många nytänkande människor med spännande idéer avstår från att starta eget för att det verkar för krångligt och svårt. De trösklarna måste vi slipa ner om 20-talet ska bli en framgång för Europa.

Jag har gjort det till mitt personliga uppdrag att föra upp företagarnas frågor på bordet i Bryssel. Jag har bland annat tagit plats i en arbetsgrupp med EU-parlamentariker från alla partigrupper som ska skärskåda EU-byråkratin och se till att minska företagens administrativa börda. Målet för oss är att ta bort tusen onödiga regler och minska småföretagarnas regelkostnader med 30 procent. Det vet jag skulle betyda mycket för många entreprenörer - särskilt för ett företagarlän som Halland.

Mitt nyårslöfte till alla företagare är att fortsätta vara deras främsta, tydligaste och mest högljudda förkämpe i politiken: svenska företagares bästa vän i Bryssel.