Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Annika Bergman: Nånannanismen är en dålig förändringskraft

Kattegatt är värt våra gemensamma ansträngningar.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Jag strövar ofta längs kusten, över de betade havsängarna och längs strandlinjen hittar tankarna sin frihet. Detta tillsynes oändliga hav som slår in mot min hembygd är en del av mitt liv. Blicken söker som en sakletare efter det ilandflutna, vackra stenar, snäckor och drivved.

Jag upplever att det är mindre skräp numera, inga oljeklumpar och färre plastsaker ligger på stranden men jag vet att det runt om i världen dumpas gigantiska mängder skräp i haven. Numera vet jag också att nedskräpning kan vara osynlig. På senare år har vi fått klart för oss att mikroplaster är en ökande katastrof i våra hav. Mikroplaster återfinns i världens alla hav, i de arktiska isarna och i djuphaven. De faller ner i bottensediment men drar också till sig miljögifter och anrikas högst upp i näringskedjan, forskning visar att minst två tredjedelar av blåmusslor mellan Orust och Halmstad har mikroplast i sig.

Slitage från vägar och däck är den största källan till mikroplaster på land, följt av granulat från konstgräsmattor. En stor källa av mikroplast till miljön, enligt internationell forskning, är spridning av avloppsslam. I reningsverken koncentreras stora mängder mikroplast och flera studier visar på att mikroplasten finns kvar i slammet som sedan tillförs miljön.

Politiken måste ta ansvar och ställa tuffa krav på åtgärder både uppströms och nedströms i vattnets vägar. När politiken flyttar ansvaret från sig själva till konsumenter för systemfel så blir effekten ofta låg. Skärpt lagstiftning och grön skatteväxling är en del av lösningen på miljö- och klimathoten men det är samtidigt viktigt att ta hänsyn till två saker. Dels svenska företags konkurrenskraft, flyttar vi produktionen till länder med lägre krav är inget vunnet. Dels ska avsedda effekter uppnås, vi är inte betjänta av symbolpolitik. Ska vi lösa våra miljö- och klimatproblem behöver det forskas mer, vi behöver fler innovationer i ny teknik, helt enkelt fler företagsamma människor som tänker nytt.

Nånannanismen är en dålig förändringskraft, så du och jag behöver också anstränga oss för att göra skillnad. För oss konsumenter ska det vara lätt att välja rätt, det är ett villkor för en alltmer miljömedveten befolkning. Läs innehållsförteckningen på dina rengörings- och skönhetsprodukter, välj bort kläder av nylon och polyester om du kan. Att nedskräpning och miljöförstöring är långt värre på andra håll i världen är en dålig ursäkt för att inte anstränga sig. Man behöver inte tillhöra eller identifiera sig med den etablerade miljörörelsen för att vara varsam om miljön. Det finns en stor kraft när vi ”halvmedvetna” ändrar våra vardagliga val och beteende, men störst är politikens ansvar, det är stora systemförändringar som krävs omgående. Kattegatt är värt våra gemensamma ansträngningar, tänker jag med vinden i ansiktet och blicken mot horisonten.

Annika Bergman