När det inte räcker med schyssta villkor

I tider där garantier för trygga anställningar med rimliga arbetsvillkor ofta saknas är fackets arbete viktigare än någonsin.

ANNONS
|

I tider där garantier för trygga anställningar med rimliga arbetsvillkor ofta saknas är fackets arbete viktigare än någonsin. Den arbetsgivare som vägrar teckna kollektivavtal på medlems begäran, eller har löner och villkor som ligger långt under vad kollektivavtalen ger, ska också ställas till svars. Här finns ingen tvekan.

Men den arbetsgivare som i samråd med sina anställda kommer överens om villkor som alla är nöjda med ska också ha rätten att avstå från att teckna kollektivavtal. Om inte detta ska gälla måste det stiftas en lag om tvingande kollektivavtal, annars blir rätten att avstå en papperstiger.

ANNONS

Då och då använder fackförbund sina muskler till att sätta åt småföretag som har nöjda anställda och goda villkor. Nu senast är det ett bageri här i Falkenberg som drabbats av hot om blockad av Livs: ”Är det rimligt att ett fackförbund ska kunna tvinga ett litet företag in i kollektivavtal – även om det kan leda till uppsägningar, sämre försäkringsskydd och sämre arbetsmiljö?” frågar sig därför Sara Wennerström från Solhaga Stenugnsbageri som ju är det bageri det handlar om (i en debattartikel i GP).

Hon har inget emot kollektivavtal, men påpekar att de är skrivna mer för industriföretag, inte för små hantverksinriktade bagerier. Istället har hon skapat ett sätt att arbeta som fungerar för henne och hennes anställda. Det är en platt organisation där alla byts om med de flesta arbetsuppgifter. Lönerna är satta över den nivå i de kollektivavtal som skulle vara aktuella. Pensioner och försäkringar likaså.

”Vi har schyssta villkor – bara inte exakt samma villkor som i Livs avtal”. Men schyssta villkor räcker inte. Och ett avtal räcker inte heller. Sara avkrävs att teckna två olika avtal, ett för bagarna och ett för dem som står i kassan.

ANNONS

God vilja och uppriktiga ambitioner ligger däremot säkerligen bakom Kommunals senaste satsning. Ändå är det svårt att inte leta efter något som visar att det är ett aprilskämt på fel dag.

Kommunal skakas ännu av skandalerna där förbundet spekulerat bort 320 miljoner kronor på krog- och konferensverksamhet, där fanns lyxresor, sexshower och hyreskontrakt. Ordföranden fick avgå och medlemmarna flydde.

”Vi vill visa att vi har fattat” är en av rubrikerna i senaste numret av Kommunalarbetaren. På bild stoltserar nya ordföranden, Tobias Baudin, med satsningen som ska göra att man återfår förtroendet: en robottupp. Tuppen ska scanna av reaktioner och kommentarer om Kommunal i sociala medier, samla ihop förslag på förbättringar och annat som den fångar upp. Kostnaden bara för att ta fram tuppen: 200 000 kronor.

Det är bara att hoppas att Kommunals medlemmar håller med om att deras ledning förstått vad som behöver göras...

ANNONS