Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adnan Dibrani, riksdagsledamot Socialdemokraterna: Minskade klyftor ger tryggt samhälle

Idag går skiljelinjen längsmed våra grundläggande värderingar.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Gästkrönikan: I veckan hölls partiledardebatt i riksdagen. Det är alltid en speciell stämning i kammaren då. Denna gång var det ovanligt spänt i bänkraderna. Framför allt är det tydligt att allianspartierna har skiljt sig och att det inte var en särskilt lycklig skilsmässa. Blickarna som utbyttes mellan Centerns partiledare Annie Lööf och KD:s Ebba Busch Thor var rakbladsvassa. M-ledaren hade ett mer kränkt uttryck och såg uppgiven ut.

Och sällan har det varit tydligare att vi har ett nytt politiska landskap i Sverige. Blockens utgångpunkt är inte längre skatterna eller hur stor offentlig sektor vi ska ha. Idag går skiljelinjen längsmed våra grundläggande värderingar. Politikens innersta väsen. Hur partierna ser på alla människors lika värde, solidaritet och demokrati. S, MP, C och L har visat att medmänsklighet och jämställdhet väger tyngre än traditionella politiska frågor. Både statsminister Stefan Löfven och Liberalernas Jan Björklund talade om just detta. I och med Januariavtalet har S, Mp, C och L visat att slaget om vår framtid står nu.

Många länder i Europa har redan fått se hur krafter med en antidemokratisk agenda tagit sig ända fram till regeringsmakten. När de väl är där går det fort. Medborgerliga rättigheterna är de första som får lida. Men det slutar inte där. Med det i bakhuvudet är det lite skrämmande att notera hur M har radikaliserats. För att inte tala om KD. I partiledardebatten var det svårt att skönja någon skillnad mellan SD:s anföranden och moderatledaren Ulf Kristerssons. Båda partiledarna målade upp en bild av Sverige i syfte att skrämma och polarisera.

Självklart har vi samhällsproblem i Sverige, precis som alla andra länder. Men vi har en mycket stark ekonomi med budgetöverskott och hög sysselsättning. Statsskulden är på den lägsta nivån sedan 1970-talet. Nu har vi handlingsutrymme.

Jobben ska bli ännu fler och klimatutsläppen måste minskas. Integrationen måste bli effektivare. Tryggheten ska öka och brottsligheten bekämpas. Våra äldre ska få mer i plånboken. Förra mandatperioden påbörjade vi en upprustning av välfärden. Det kommer vi att fortsätta med nu. Det är bara genom att minska klyftorna som vi bygger ett tryggt och starkt samhälle.