Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Min starka tro på landsbygden

Fem berättelser från vardagen för de som lever och driver företag på Hallands landsbygd. Förhoppningen är att missuppfattningar och förutfattade meningar kan överbryggas med samtal och reflektion.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Mitt öppna brev i GT till arrangörerna av Göteborgsvarvet togs huvudsakligen emot positivt på de sociala medier där jag befinner mig. Jag kan tänka mig att det också finns de som invänder mot mina påståenden att man inte utan vidare kan påstå att konsumtion av kött skulle vara miljöskadligt. Det finns olika skäl att avstå från animaliska produkter i sin kost och jag respekterar allihop.

Ungefär samtidigt kunde man bland annat i HN läsa att en företagare från Ullaredstrakten som sökt bygglov för en villa i den lilla orten Svartrå i Falkenbergs inland riskerar få det upphävt i Mark- och miljööverdomstolen för att Naturskyddsföreningens lokalavdelning i grannkommunen Varberg bestämt sig för att överklaga bygget till högsta instans.

Myndigheten Boverket släppte för några månader sedan ut ett regelverk som avsåg att förbjuda personer att installera begagnade vedspisar i nybyggda hus och murstockar. Detta fick många att reagera. Så pass att regelverket modifieras och på Riksdagens initiativ kommer det beslutas om ett uttryckligt undantag som möjliggör en sådan installation.

I skrivandets stund pågår det runt om i landet prövningar av gamla vattenkraftverk och dammar i våra åar. Syftet med dem är att det ska finnas moderna tillstånd som uppfyller Miljöbalkens krav och säkerställa att det på dessa platser finns vandringsvägar för fisk. En ny lag är på väg att klubbas som gör att prövningen förenklas jämfört med idag. Investeringar i laxtrappor och dylikt kan betalas från en fond som byggs upp av de stora kraftbolagen. Men prövningarna fortsätter och de som befinner sig mitt emellan gammal och ny lag är i en osäker sits.

Jag besökte 1 maj kosläppet på Svesgård i Älvsåker, med ungefär 3500 andra intresserade stadsbor och ett par hundra kor, sugna på att hoppa runt en stund i det leriga gårdstunet. På gårdsplan stod som väntat en grupp djurrättsaktivister och protesterade mot djurhållningen, samma grupp som gjorde livet surt för en pälsdjursföretagare och hans familj i Glommen för några månader sedan. Det handlade om dödshot mot honom och trakasserier av företagarens barn.

Fem berättelser från en vardag de som lever och driver företag på Hallands landsbygder upplever. Vill man se det optimistiskt så beror det hela på missuppfattningar och förutfattade meningar som kan överbryggas med samtal och reflektion. Jag är optimist och hoppas få en förklaring till vad som gör att den populära halvmarans funktionärer inte tilläts äta något annat än lakto-ovo-vegetarisk kost om de ville behålla funktionärsjackan på.

Centerpartiet är den kraft som konkret vill komma tillrätta med obalansen och utjämna förutsättningarna för de gröna näringarna och utvecklingen på landsbygden. Förslaget att helt avskaffa strandskyddet och föra över beslutanderätten om det till kommunerna är ett praktexempel på det.

För övrigt anser jag att en ny polisutbildning när den beslutas ska förläggas till Halmstad.