Medmänskligt liberalt ledarskap behövs

Oavsett partiledare går vår kamp för varje människas rätt att bli sitt bästa jag vidare.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Vi Liberaler ska välja ny partiledare om två veckor. Vi har tre mycket gedigna, duktiga och lämpade kandidater som var och en skulle kunna leda partiet med bravur. Tankarna snurrar om vad partiet behöver men kanske ännu mer vad Sverige behöver. Ja, mycket mer liberal sakpolitik är naturligtvis det givna svaret, men kanske ännu viktigare – ett starkt liberalt ledarskap.

”För att lyckas som ledare för ett lag i dag krävs silkesvantar, djup kunskap, pondus och, framför allt, känslig förmåga att kommunicera. Det är detta moderna ledarskap som ger framgång” skrev Ridsports Christel Behrmann om hästhoppning härförleden. Tänkvärda ord som kan appliceras på ett politiskt parti och på ett politiskt ledarskap. Det ledarskap som Liberalerna och som Sverige behöver.

ANNONS

Sedan januari ingår vi i den politiska konstellation som tar ansvar för att Sverige styrs. Alla samarbeten innebär kompromisser. Vi tänker dock inte kompromissa när det gäller tydlig liberal riktning och innehåll i politiken som är frihetlig och konsekvent. 73-punktsavtalet innehåller en rad viktiga delar som vi Liberaler drivit in men också en del kompromisser. För mig är punkt 64 den som ligger varmast om hjärtat som handlar om återuppbyggnaden av LSS. Arbetet pågår men det tar tid att återställa det som rivits ned. Vi förstår den frustration som finns. Samtidigt är det vår övertygelse att när vi nu reparerar revorna i reformen, ska det göras så att liknande, förödande nedmonteringar inte kan ske. Mot det riktar en del kritik. Vi kan bemöta den då vi dragit lärdom av historien.

Riksdagsledamot (L)Under åren har diskussionen kring LSS varit intensiv. En debatt och en kritik där det som är lagstiftningens syfte och mål – full delaktighet och jämlikhet i levnadsvillkor – mångt och mycket saknats. Den stora frågan borde vara hur levnadsvillkoren ser ut för personer med funktionsnedsättning i Sverige idag. LSS och dess tio insatser är unik på många sätt. Det som främst skiljer motsvarande lagstiftning i andra länder är just målet och syftet. I Sverige handlar LSS inte om att erbjuda en professionell vård och omsorg, istället skall det vara ett verktyg för att säkerställa full delaktighet i samhället även för de människor som har stora individuella stödbehov i sin vardag. Står vi nära målsättningarna som riksdagen ställt upp och bidrar den förda politiken till att säkerställa att även personer som har de allra största behoven är med på så lika villkor som möjligt? Svaret blir nej. Det behövs mer liberalt ledarskap för det.

ANNONS

Jag får ofta frågan om Liberalerna kommer att stå för LSS oavsett vem som leder partiet? Oavsett vem som blir vald kommer hen att fortsatt driva liberal politik. Oavsett så kommer vår kamp för varje människas rätt att bli sitt bästa jag gå vidare, kompromisslöst. Det är jag helt övertygad om.

ANNONS